После формирања тзв. Војске Косова на ванредној конференцији за новинаре директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић најавио је могуће проглашење окупације Косова.

– Војска Косова представља илегалну и окупациону силу на нашој територији. То има за циљ насилну промену граница Србије. Тзв. Војска Косова формира се у тренутку када ниједан Албанац није одговарао за злочине над Србима. Исти они који су чинили злочине сада су припадници ове војске.

Поједине државе дају логистичку подршку формирању Војске Косова, а Србија и наш народ неће то заборавити, као што нећемо заборавити ни подршку коју смо добили од многих. Међународне снаге не могу бити амнестиране. Захтевамо од КФОР-а да разоружа ову оружану формацију и врати стање на оно које је прописано резолуцијом 1244.

Позивам све грађане да не ступају у окупациону тзв. Војску Косова јер је то деловање против уставног поретка Републике Србије. Наши надлежни органи утврдиће идентитет свих лица, а она ће бити санкционисана када буду доступна нашим правосудним органима. Александар Вучић има различите механизме деловања о којима ће донети одлуку попут проглашења окипације и деловања оружаним снагама – рекао је Ђурић у ванредном обраћању.

Подестимо, трансформација Косовских снага безбедности (КБС) у војску и формално је изгласана данас када је тзв. косовски парламент, у другом читању, усвојио три закона која Приштини омогућавају формирање оружаних снага.