Наше оружане снаге до 2021. године биће опремљене рекордним бројем средстава из српских фабрика. У ВС лане ушло 29 нових система оружја и опреме.

Војска Србије до 2021. године располагаће са чак 90 потпуно нових система наоружања и војне опреме. Већина овог арсенала, чак 76 средстава, биће из развоја домаће наменске индустрије. На овом списку су ракетно и ПВО наоружање, артиљеријска средства, дуге цеви, муниција, балистичка заштита, оптика и извиђачка средства…

 

Листа захтева стручних служби Министарства одбране и Генералштаба у години за нама скраћена је за чак 29 различитих система наоружања, муниције и војне опреме. То чини својеврсни рекорд, будући да је на терену опремања последњих деценија најуспешнија година била 2008, када су се оружане снаге поновиле са свега осам нових средстава.

– Развој сваког новог система дуг је процес, који траје и до 20 година. Имамо тежак задатак да опремимо Војску Србије тако да надокнади слабости које су се показале претходних година. Реч је о најмање 90 различитих система наоружања, колико су утврдили војни стручњаци – наводе у Министарству одбране.

Министар одбране Александар Вулин не крије да Србија може истински да се ослони само на сопствене снаге.

– Само оно што сами осмислимо, развијемо и произведемо јесте истински наше. Све остало, па и кад долази од пријатељских или партнерских држава, подлеже политици, дипломатији и сложеним међународним односима – каже Вулин.

Војнотехнички институт (ВТИ) у Жаркову недавно је промовисао више од 40 различитих средстава наоружања и војне опреме који су уведени у оперативну употребу наше војске или се налазе у завршној фази испитивања. Посебно је значајан пакет намењен Ратном ваздухопловству Војске Србије. Поред модернизованог ракетног система ПВО „Kуб-М“, радара П-40, артиљеријско-ракетног система ПАСАРС-16, у њему је савремена опрема намењена авиону „орао“, на чијој модернизацији се убрзано ради. Реч је о дигиталној инструмент-табли, навигацијском дисплеју и осталим уређајима који ће бити уграђени у старог јуришника. Ову опрему развија земунска компанија „Телеоптик жироскопи“, којој је држава пре неколико година удахнула нови живот.

Премијеру пред лицем јавности недавно је добио и сет домаћег наоружања за хеликоптере Х145М – седмоцевни лансер за навођена ракетна зрна калибра 80 мм и контејнер са једноцевним митраљезом 12,7 милиметара.

Инжењерски „излазни“ печат добили су борбено оклопно возило „Лазар-3“, артиљеријски систем НОРА Б-52, модернизовани „Огањ – ЛРСВ“, теренац „фап 2832″… Наше оружане снаге користиће већ за који месец и даљински управљиву платформу „Мали Милош“, самозаштитни ометач, као и лепезу иновираних ракета, муниције и упаљача. Војници ВС, посебно они из снага за хитно реаговање, поновиће се и усавршеним личним арсеналом, као и пакетом заштитне балистичке опреме М-17.

Системи Kошава и Морава

Најсавременији производи домаће наменске индустрије, где важну улоги има и ВТИ у Жаркову, јесу – навођене ракете. Познати систем „Алас“ развија приватна компанија „Едепро“, а ВТИ ради на развоју сродних система „Kошава“ и А-ДНД-18.

Ове изузетно модерне ракете намењене су, пре свега, страним купцима, али због великог домета, изузетне прецизности и могућности навођења на циљ, на списку су жеља и наше војске. И ове ракете могу да се испаљују из вишецевног бацача модуларног система „Морава“, који је интересантан и страним купцима.