Србија би следеће године могла да буде један од домаћина Међународних војних игара, једног од највећих војно-спортских такмичења на свету, сазнају медији.

Извори Борбе наводе да би „Србија могла да узме активно учешће у организацији такмичења једне од војних дисциплина“, али нису прецизирали о којој конкретно.

Нагађа се да би то могао да буде „Војни рели“, који се тренутно одржава на крајњем истоку Русије, у Републици Тува, где учествују и припадници Војске Србије, с обзиром на то да наша земља има све услове да организује такмичење тог типа, али се не искључује могућност да би то могло да буде и надметање у некој другој војној дисциплини.

Подсетимо, прве Међународне војне игре организоване су 2015. године на иницијативу руског министра одбране Сергеја Шојгуа. Он је тада предложио да и друге земље-учеснице узму учешће у организацији Војних игара на територији своје земље и већ следеће године „војна Олимпијада“ је, осим у Русији, организована и у Казахстану. Сваке године се повећава број земаља-домаћина, као и број такмичарских дисциплина и учесника.

Ове године се на Међународним војним играма такмичи 156 екипа из 32 земље у 30 војних дисциплина, на територији пет држава — Русије, Азербејџана, Јерменије, Белорусије и Узбекистана. Број земаља које на својој територији организују Игре ове године је смањен због пандемије вируса корона.

Највећи број такмичења – чак 24 одржава се у Руској Федерацији, а неке од њих су: „Десантни вод“, „Авиадартс“, „Верни друг“, „Пољска кухиња“ и друге.

Међународне војне игре помажу да се ојача поверење између оружаних снага разлитих земаља, а такође доприносе јачању пријатељских веза и размени искустава између војски.

„Главно је да такмичење доприноси јачању мира и међусобног разумевања између држава и народа”, рекао је руски предсједник Владимир Путин. Према његовим речима, војници из различитих земаља такмиче се у вештини, руковању техником, степену обуке и дисциплине, проверавају своју спремност за пролазак кроз многа озбиљна искушења и извршавање постављених задатака у екстремним условима.

Србија се ове године такмичи у две дисциплине које се одржавају у Русији – „Тенковски биатлон“ и „Војни рели“, а такође и у „Снајперској граници“ на територији Белорусије.

1 KОМЕНТАР

  1. KAKVE CRNE VOJNE IGRE kad je juzna Srbija celo Kosovo i Metohija pod Nato EU vojnom okupacijom ?
    Da Srbija udje u ODKB vojni savez stvori jaku vojnu silu od Srbije i politicki u UN ili vojnom silom oslobodi svaki pedalj Nato EU vojskom okupirane juzne Srbije Kosovo i Metohije.

    Ovo se nece nikad desiti dok god su Nato EU sateliti na vlasti u Srbiji na celu sa Aleksandrom Vucicem.

Оставите Коментар