У фабрици ФАП у Прибоју у изради је функционални модел новог домаћег борбеног возила које по одликама може да се сврста у лаке оклопне транспотере који се у савременој терминологији називају MRAP возила, пише портал Балканска безбедносна мрежа.

Реч је о транспортном возилу великих димензија чија балистичка заштита даје шансе посади и укрцаним војницима да преживе наилазак на мину или дејства из заседе, укључујући ручне ракетне бацаче (MRAP – Mine resistant ambush protected).

Домаћи пројекат по узору на светска решења биће израђен на шасији стандардног војног теренског возила а за те потребе изабран је ФАП 2228, формуле 6×6 и носивости шест тона.

Тај камион је такође једна од новина у наоружању Војске Србије.

Његов развој завршен је 2013. године када је прототип предат на завршне провере и две године касније потписан је акт о усвајању у наоружање. Нулта серија предата је ВС 2018. године.

Тај портал наводи да је предвиђено да ново возило буде заштићено челичним плочама које могу да обезбеде превоз укрцаног одељења, у складу са карактеристикама MRAP возила.

  • Та скраћеница је постала ознака посебне категорије борбених возила насталих у САД 2007. када су за потребе снага ангажованих у рату против тероризма у Авганистану и Ираку наручена ефикасна решења која су требала да повећају шансе за преживљавање војника у патролама и заштити конвоја, база и насеља. На бази теренских возила и комерцијалних камиона пројектоване су од САД до Турске и Русије десетине модела возила MRAP – додаје се.

Портал подсећа да се у Србији у категорију MRAP возила може сврстати први модел Лазара 1 из 2008. године, који није ушао у наоружање али који је послужио као основа за актуелни модел који полако стиже до јединица ВС.

  • Лазар 3 сада улази у наоружање пешадијских батаљона ВС, али за сада је израђено само шест возила 2016. која су у 41. батаљону и ускоро се очекује следећих шест возила за 21. батаљон. Само 12 возила еквивалент су једне чете, а ВС има осам пешадијских батаљона са по три чете. Чак ако се преоружање предвиђа само за приоритетне јединице размештене на југу Србије динамика производње Лазара 3 веома је ниска – оцењује се у тексту Балканске безбедносне мреже.

Додаје се да су управо време потребно за израду и цена можда неки од разлога због кога се развој домаћег борбеног возила сада враћа назад на MRAP, који може да се за мање пара произведе у већој количини у сарадњи кластера који чине ФАП, произвођач шасије ФАП 2228 и финалиста и Застава – Терво задужена за израду балистичких плоча.

Оставите Коментар