МИНИСТАР одбране Милош Вучевић данас је гостовао у Јутарњем програму телевизије Пинк, где је говорио о атмосфери на КиМ, терору над српским народ, као и следећим потезима Србије како би се очувао мир у јужној српској покрајини.

Они стварају услове да је немогућ опстанак Срба на КиМ, запаљива је атмосфера

Вучевић тврди да Србија остаје посвећена миру и дијалогу, и покушаће све да уради да се тражи политички договор.

-За то није довољна једна страна. Ситуација је напета, ја сам пре неки дан рекао да је запаљива атмосфера на КиМ. Али верујем да ћемо, пре свега ми, као Србија и народ бити дисциплиновани и одговорни, да нећемо насести на провокације и гледати да избегнемо сваки сукоб. То не значи да се плашимо. Терор над Србима нико не може да оспори. Они стварају услове да је немогућ опстанак Срба на КиМ. Није питање да ли је породица Петровић платила акцизу на вино, већ прављење атмосфере да то мало Срба у Великој Хочи не могу да живе, да ће им доћи специјалци са дугим цевима да им узму, отимају, проваљују, врше притисак. Иначе, на Косову сви плаћају акцизе, то је земља позната по поштовању закона. Председник је држао конференцију у суботу и медијима је подељен материјал Канцеларије за Косово и Метохију, где су хронолошки наведени сукоби на КиМ од када је ту Аљбин Кутри.

Србија ће заштитити безбедност, за дијалог треба воља више страна

Он истиче да се ситуација интензивира из дана у дан, а да је све почело тражењем мењања таблица српског становништва.

-Нико нас не чува, нити ЕУЛЕКС који иде за полицијом тзв. Косова, и КФОР који је неутралан, који се бави последицама. Нису Срби докон народ на КиМ, никоме није досадно да ризикује своје животе, здравље и имовину. Зашто се нико не пита што су људи изашли на улице? Ми то морамо да разумемо, то је очај и страх међу Србима. Мука их је натерала да изађу на улице.

Хоће Борељ да нам каже зашто је ухапшен Пантић? Како ће га извести код тужиоца, то нико не зна. Ајде да видимо које му дело стављају, пошто су три пута мењали разлоге у медијима – прво су рекли да је био у нападу на снаге полиције код Три солитера, а онда када су схватили да он тамо живи и да је био на путу од радње до свог стана, онда су рекли да је био у Звечану, а онда када су схватили, онда су рекли да је то било пре годину и по дана. Али има један интересантан моменат, он је био члан полиције испред српског народа пре годину и по дана. Јуче су малтретирали радника обезбеђења Костића на Газиводама, кидали српске заставе, а онда иде фестивал лицемерја да КФОР тврди да није било упада, а било је упада. Не сумњам да су били екстремно непријатни и да је цео процес био застрашујућ. Све оно о чему треба да се разговара они хоће да обесмисле, да направе свршен чин. Наравно, да прогласе да су Срби на барикадама као деведесетих, па тако ваљда треба и на тракторе. Гаши, Куртијев адвокат, нас назива шкијама, то је уличарски вокабулар назив за Србе.

Србија има право да тражи активирање те клаузуле и да тражи повратак својих снага

Министар је истакао да је Србија спремна да пошаље војнике и нада се да ће Влада разговарати о томе ове недеље.

– То није ништа што је нама пало на памет из очаја, него пратећи правне форме из Резолуције савета безбедност 1244 војно-техничког споразума, имајући у виду стање на терену, позива се на клаузуле и тражи да се она активира. Пошто очигледно не постоје довољне снаге безбедности на КиМ да се сачува безбедност Срба. Правни основ за то постоји од 1999. године. Србија има право да тражи активирање те клаузуле и да тражи повратак својих снага. Да ли ће они то дозволити или неће, то ћемо да видимо. На нама је да радимо све оно што је у складу са међународним јавним правом и да тиме не показујемо жељу за сукобом, већ за стабилизацијом и наставком дијалога. Они нам одговорају да је дијалог признање Косова или да Косово постане члан УН. Они ће поднети и кандидатуру за Европску унију. Нека нам неко каже из међународне заједнице, који је споразум је тачно на снази? Да ли је то војно-технички споразум из Куманова, да ли је то Резолуција савета безбедности 1244, Бриселски или Вашингтонски споразум? Пошто се ниједан од тих споразуме не поштује када су обавезе Приштине у питању. Само да нам кажу који је споразум на снази и ми ћемо се држати тог споразума. Пошто се у другим крајевима света позивају на све резолуције Савета безбедности, само да нам кажу да ли је она и даље на снази или ће нам измислити да је она изгубила смисао. Њима је све што потпишете данас једно, а за три године кажу да су промењене околности, немојте да инсистирате на томе. Имате Дејтон, а онда после 20-30 година кажу „Није у духу Дејтона”. Ваљда имамо правни наук како се тумаче норме. Некад морате да урадите ствари које нису популарне, да гледате дугорочно, стратешки, да разумете како да избегнете негативне последице. Након тога вам кажу да имају нова правила.

Они морају да разумеју муку Срба на КиМ

Приштинске власти и полиција најавили су насилно уклањање барикада, а Вучевић истиче да се нада да ће КФОР бити довољно одговоран и паметан, те да неће дозволити да се насилно уклоне барикаде, јер не зна у ком би нас смеру то одвело.

– Два момента су врло интересантна, тим путевима где се налазе ти камиони се крећу искључиво српска заједница. Албанци туда ни не путују, нисмо им искључили комуникацију. А интересантно је како је Србија увек крива на Косову за оно што они не желе да виде, а када ми нешто тражимо или питање око Косова онда кажу да није наша држава, да немамо право да се мешамо. Њима је то по потреби, час имамо права да се мешамо час не. Они морају да разумеју муку Срба на КиМ. Бојим се да не виде сузе у очима наших жена, деце и стараца. Они сматрају да је то легитимна акција. Кад год улазе са полицијским формацијама, морали би добити сагласност градоначелника на северу Косова. Без тога је то директно кршење Бриселског споразума. Данас не раде школе на северу, разумљиво је зашто не раде. Није безбедност на том нивоу. Нападају их, како они кажу, криминалне групе. Још је ружније када одавде чујете да Курти упада јер су наши људи криви. И како није срамота Раду Трајковић? Ви угрожавате српски народ.

Ми не смемо да уђемо у сценарио где смо ми зли момци, лоши људи

Министар Вучевић је нагласио да су добили обавештајне податке да постоји план да се албански екстремисти преобуку у цивилну одећу и да то буде напад Срба на припаднике Кфора и Еулекса

– Наш народ треба да буде максимално миран и буде достојанствен. Да демократски бране своја права, аргументовано, да разговарају с медијима, са међународном заједницом. Ми не смемо да уђемо у сценарио где смо ми зли момци, лоши људи. Курти све што ради ради да направи атмосферу да протера Србе. Опет понављам, нек нам неко каже који споразум важи? Испаде по изјавама Бореља да су Срби криви што сами нису напустили места на којима живе, а ако се не спакујете прихватите Куртија све што вам ради, јер је то све јако демократско. Колико је изазовна ситуација за Србију она може да ескалира сваке секунде и колико је до нас ми је водимо до смиривања, морамо да водимо рачуна о целој Србији, да градимо нове болнице, да расту плате и пензије. Неки би да смо већ у Призрену, а неки да им не кваримо јер би у Беч или на ски опенинг на Копаоник. Оно што је најважније да сви разумеју – Србија се не игра, ми уопште нисмо без потеза, зна Србија шта да ради у сваком тренутку. Само гледа да то буде у политичком разговору, а не у сукобу. Што не значи да је Србија слаба.

Оставите Коментар