Министар одбране Александар Вулин састао се са министром националне одбране Републике Грчке Евангелосом Апостолакисом, који је присуствовао данашњем Приказу у Нишу и који је, како се наводи у саопштењу за медије, похвалио мудру политику председника Александра Вучића у решавању питања Косова и Метохије.

Он је, како се наводи, изразио очекивање да ће се наћи компромисно решење за питање јужне српске покрајине, а истовремено је потврдио подршку своје земље територијалном суверенитету и интегритету Србије.

Вулин је рекао да је Србија захвална на континуираној подршци Грчке у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије на Косову и Метохији што је, како је рекао, потврда искреног пријатељства две државе и два народа.

За Србију је формирање такозване војске Косова апсолутно неприхватљиво и представља опасност за цео регион, казао је министар и поручио да је КФОР једини гарант безбедности на простору Косова и Метохије у складу са Резолуцијом 1244.

Вулин је такође рекао да је највећа безбедносна претња Србији и региону Балкана стварање велике Албаније, те додао да он подржава политику Грчке, као и Преспански споразум.

Министри су размотрили тренутну сарадњу у области одбране и сложили се да постоји простор за њено унапређење, а као најзначајније области сарадње истакли су одржавање заједничких вежби.

Вулин је нагласио значај учешћа Војске Србије у борбеној групи HELBROC, где је Грчка водећа нација, а у оквиру које ће Војска Србије узети активно учешће од следеће године. Оначе, у предстојећем периоду планирано је заједничко учешће на везбама MILEX и TALOS.

Министар је такође нагласио и значај сарадње у области војног образовања, подсетивши да се један број број српских официра усавршавао у војним школама Грчке, а министру Апостолакису упутио је позив да се грчки официри школују у нашим војним школама.

Министри одбране Србије и Грчке сложили су се у оцени да постоји потенцијал за развој војно-техничке сарадње две земље.

Оставите Коментар