Аљбин Курти и његова странка „Самоопредељење“ освојили су највише гласова на недељним изборима одржаним на Косову. О његовој биографији доста се зна, а у српској јавности је остао упамћен као осуђени за рушење територијалног интегритета СРЈ.

Ипак, о породици није много говорио у јавности, а познато је да је његова супруга Норвежанка Рита Аугестад Кнудсен, која се тренутно бави истраживањима у области тероризма и екстремизма.

Раније ове године, Курти и његова супруга доспели су у жижу јавности због њихових примања, где су косвски медији преносили да је Ритина зарада изнад свих стандарда јужне српске покрајине.

Курти је пријавио у прошлогодишњем извештају да у банци НДП има 85.000 евра, док је његова супруга пријавила у истој банци 10.000 евра за ову годину.

Где је нестало мистериозних 75.000 евра није и даље познато јавности, али оно што се претпоставља јесте да су га искористили за куповину стана у Норвешкој. Управо тај стан од 400.000 евра је пријављен у њихову имовину у овогодишњем извештају док га у претходним није било.

Оно што је заправо најзанимљивије из поменутог извештаја је да је Кури пријавио да годишње зарађује 19.000 евра, док је зарада његове супруге значајно већа – 42.000 евра.

Говорећи о својојој супрузи Рити која је пореклом Норвежанка, Курти се први пут у јавности осврнуо на тренутак када су се упознали.

  • Мислим да је живот помало тајанствен и не знамо куда ће нас таласи одвести. Тако сам у Приштини срео своју жену, и испало је да сам задовољан куда су ме таласи одвели. У породици немамо „шефа“, али имамо неку врсту самоуправе – рекао је Курти у једном интервјуу косовским медијима.

Истражује тероризам

У Ритиној званичној биографији може се наћи да се уско бави проценом ризика везаним за тероризам, естремизам, радикализацију, али и међународним правом на Косову.

То је нарочито занимљиво ако се има у виду да је 2000. године био осуђен за тероризам и рушење територијалног интегритета СРЈ.

Рита и Аљбин имају ћерку која живи са мајком у Норвешкој.

  • Моја ћерка прича и албански и норвешки. На почетку сам са Ритом говорио на енглеском, што је њој било чудно, али данас говори оба језика. Боље говори она албански, него ја норвешки – објаснио је Курти у интервјуу.

Н. Г.

1 KОМЕНТАР

  1. У Ритиној званичној биографији може се наћи да се уско бави проценом ризика везаним за тероризам, естремизам, радикализацију, али и међународним правом на Косову.
    – Pa gde ce najvise da nauci nego medju albancima i kod Kurtija.
    Zena spojila brak sa istrazivackim radom. Cudno da takav strucnjak ne poznaje razliku izmedju teroriste i miroljubivog coveka,.

Leave a Reply