Мађарска је пронашла заједничке темеље са суседним земљама и у позицији је да с њима иде у ширу сарадњу и ствара савезе. Историја је поново дала народима средње Европе шансу да изграде нови савез утемељен на њиховим националним интересима, који би нам омогућио да се бранимо од претњи и с истока и са запада.

Ова порука, коју је изговорио премијер Мађарске Виктор Орбан у годишњем обраћању нацији, само је потврдила оно што је Српски телеграф најавио још 2018. године, када се на темељима Вишеградске групе родила Орбанова идеја о новом, моћном европском савезу, тада названом Е-6 (због броја држава које су се помињале као његове чланице). Према визији мађарског лидера, и тада и сада, део савеза била би и Србија, а новина је што је сада поменуо и Хрватску и Словенију.

Подсетимо, Вишеградску групу, која снажно делује унутар Европске уније, чине, уз Мађарску, и Пољска, Словачка и Чешка, а уз њих у новом савезу Орбан види и Румунију, Србију (директно нас је поменуо у последњем обраћању нацији), Хрватску и Словенију.

Будимпешта је научила да не мора да се свиди „уморној бриселској елити“, истичући да је Мађарска будућност Европе.

  • У последњих десет година научили смо да Европа није у Бриселу. Европа смо ми и ми се не морамо свидети уморној бриселској елити. У прошлости смо мислили да је Европа наша будућност, али данас знамо да смо ми будућност Европе – поручио је Орбан, а затим навео земље које види у савезу држава средње Европе, оцењујући и да последња деценија представља најуспешнијих 10 година у последњих 100 година мађарске историје.

Пре 18 месеци, када је Српски телеграф пренео своја сазнања из дипломатских кругова базирана на Орбановом плану у пет тачака, али и његовим тадашњим изјавама, неки су у нашој земљи то дочекали са подсмешљивим коментарима (погледајте оквир). Сада је, међутим, неоспорно да је Орбанова визија попримила изразито јасне обрисе конкретне стратегије која би требало да ојача позицију, пре свега економску и војну, сваке од држава које би ушле у савез.

МИГРАНТСКА ТРАСА

Како објашњавају добро упућени саговорници нашег листа блиски и Будимпешти и Београду, Орбанова унија представљала би противтежу најмоћнијим земљама ЕУ (Немачка, Француска, Холандија, Белгија…), које државе централне и источне Европе већ дуго сматрају земљама другог реда, али и офанзиви са истока, одакле се шире руски и кинески утицај.

  • Орбан такође мисли да се све поменуте земље неупоредиво лакше могу супротставити мигрантској претњи с обзиром на то да су готово све на такозваној мигрантској траси – наглашава дипломата с којим смо разговарали.

Балинт Пастор, председник Савеза војвођанских Мађара, сматра да Србија у оваквом савезу свакако ништа не би изгубила.

  • Земље чланице Вишеградске групе врло лепо сарађују и, што се тиче мигрантске кризе, Мађарска је од самог почетка става да мигранте не треба пуштати у ЕУ без докумената. Том ставу су се придружиле остале три земље ове групе и то свакако чини противтежу западноевропским чланицама ЕУ и по том питању је доказано да сарадња тих земаља може нешто добро да донесе, поред привредне и осталих видова сарадње. Било би добро да се Вишеградска група прошири и да Србија постане чланица те групације. Све ове државе су такве да су им интереси слични.

Ово је рекао Орбан 2018.

Србија не припада Балкану, већ централној Европи. Историјски интерес Мађарске је да са Србијом буде у истој политичкој заједници.

РЕАКЦИЈЕ:

Бранко Радун

Веома је битно да се овде махом ради о земљама које имају много боље позиције у Вашингтону него државе такозване старе Европе, попут Немачке, Француске или Италије. Такође, ту је и очита потреба да се децентрализује одлучивање унутар ЕУ, да се не доносе све одлуке у Берлину и Паризу. Дакле, самим тим, утицај овог блока ће свакако расти у наредном периоду, па је овај Орбанов позив Србији да у њему нађе места свакако позитиван сигнал.

Др Орхан Драгаш

Орбанова иницијатива део је велике дискусије о будућности ЕУ и сасвим је логичан резултат најава да ће ЕУ дефинитивно морати да мења устројство. Орбан је још пре годину и по говорио о својој иницијативи. Овакав блок био би сасвим респектабилан у Европи, али не треба на њега гледати као на савез који би се отцепио од ЕУ. Орбанова идеја да, осим чланица ЕУ овом блоку припадне и Србија, израз је велике подршке лидера Мађарске нашој земљи.

Срђан Перишић

Супротстављање мигрантској претњи је Орбанов главни циљ и приоритет кад говори о овом савезу. Како спречити миграције, то јест прилив миграната у Мађарску, питање је којим се бави и жели да се уједини са другим земљама које такође имају тај проблем, пре свега Пољском, где готово и нема миграната, они прихватају само мигранте хришћане, то је и са Словачком, Словенијом, Хрватска их чак и малтретира, у Румунији их нема. Свестан је да и Србија не може да поднесе прилив миграната ни економски ни из идентитетских разлога, дакле, то је њему приоритет.

Орбанови потези у Мађарској

  • БДП 2009. имао пад од 6%, сада је раст 4%
  • Извоз 2009. био 19,69 милијарди форинти, прошле године 31,1 милијарду форинти
  • Незапосленост за осам година пала са 22% на 6%
  • Отплаћен у потпуности кредит узет од ММФ на почетку економске кризе 2008. године
  • Готово потпуно заустављен прилив миграната
  • Све организације које је финансирао Сорош буквално отеране из Мађарске
  • Убедљива већина Орбана и његове партије Фидес у парламенту

Е. С. Т.

Leave a Reply