Наша земља заинтересована је за освајање технологија којим бисмо и ми били у стању да производимо различите оружанер системе, али и за одређене готове борбене системе који и те како могу да значе српској војсци

Фото: China Photos/Getty Images
Фото: China Photos/Getty Images

За Војску Србије јако је важно да ухватимо корак са светом, поручује министар одбране Александар Вулин.

Подсетимо, Изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије министар одбране Александар Вулин започео је званичну посету Народној Републици Кини.

Првог дана посетио је две кинеске компаније наменске индустрије, „АВИЦ“ и „ЦАСИЦ“, које се баве развојем и производњом авиона, хеликоптера, беспилотних летелица и ПВО система.

– Данас сам овде да бих видео шта кинески партнери производе, шта могу да нам понуде. На првом месту смо заинтересовани за освајање технологија којим бисмо и ми били у стању да производимо различите системе, а онда наравно и за одређене готове борбене системе који и те како могу да значе нашој војсци. За Војску Србије јако је важно да ухватимо корак са светом- изјавио је министар Вулин.

Вулин је подсетио и да Војска Србије дуги низ година није обнављана.

За време посете Вулин ће се састати са министром националне одбране генералом Веи Фенгхеом, потпредседником Централног војног комитета генералом Џанг Јоусјаом и директором компаније САСТИНД Џанг Кеђианом, саопштило је Министарство.

Планирано је да делегација Министарства одбране и Војске Србије посети неколико компанија наменске индустрије земље домаћина и припаднике Треће дивизије гарнизона Пекинг.

Наша земља им помогла да направе невидљиви

Кинези су открили тајну формулу фарбе и конструисали невидљив авион користећи, између осталог у свом опсежном истраживању, и остатаке авиона Ф-117 кога је 1999. године у Срему оборила 250. противракетна јединица тадашње Војске СР Југославије.

Делови разнетог авиона тада нису третирани као драгоцени ратни плен који се може уносно експлоатисати, већ их је са терена, у општем слављу, док је на олупини летелице свирао хармоникаш, узимао како је ко хтео и колико је прикупио.

– Узимали су их не само Кинези већ сви који су то хтели. Руси су добили готово цело крило – изјавио је раније за „Блиц“ Милован Аздејковић, тадашњи шеф одсека за експлозиве Војнотехничког института.

Шта су Кинези могли да искористе? Подаци о специјалној фарби невидљивог авиона Ф117, која упија радарско зрачење у највећој мери и одбија га у много смерова, најзначајније су информације које су кинески инжењери могли добити из Србије са авиона обореног у Буђановцима.

Извор: Танјуг / informer.rs