Косовска амбасадорка у Вашингтону Вљора Читаку оптужила је данас службеника Унмика, руског држављанина, Михаила Красношченка да је користећи званично возило УНМИК-а, помагао подизање барикада и спречио акцију косовске полиције у Зубином потоку.

Она је на седници СБ УН о КиМ рекла да је Красношченков „донео моторну тестеру, како би оборио дрвеће на пут и спречио пролазак косовске полиције“.

Такође, Читаку тврди да је он одбио да сарађује и да није хтео да покаже легитимацију.

  • До сада, ни једном службенику УН на Косову се није ништа десило нити је био мета претњи или застрашивања – рекла је Читаку.

Рекла је да је он потом ухапшен и одведен у полицију те да му је понуђена лекарска помоћ, истовремено тврдећи да она има извештаје из болнице у Митровици да му није било „ништа озбиљно“.

Читаку је у име приштинских власти затражила међународну истрагу о овом инциденту за који је рекла да нема никакве везе са Мисијом УН ни мандатом Руса.

Она је рекла да је особље УН било упозорено пред полицијску акцију и да је добило инструкције да раде од куће тог дана.

Истовремено је одбацила оптужбе да косовске власти намерно таргетирају особље Унмика.

Читаку је захвалила Уједињеним нацијама, поводом 20. годишњице Резолуције 1244, на, како је казала, „помоћи у изградњи најмлађе европске демократије“ и затражила укидање те мисије.

Она је подсетила на улогу специјалног изасланика генералног секретара УН Мартија Ахтисарија, као и да је Међународни кривични суд и то „на захтев Србије“ закључио да косовско проглашење независности није супротно међународном праву.

  • Независност није производ покрета сецесионизма, независност је продукт деколонизације – рекла је Читаку.

Она је рекла да је Приштина захвална Унмику за улогу у првим годинама мандата али да више не види разлог за његово даље присуство на Косову.

  • Може ли било ко да ми каже шта је данас посао Унмика на КиМ, са толико проблема широм света?- запитала је она и рекла да би ресурси додељени Косову могли да се искористе боље негде другде.

Читаку је рекла и да Приштина жели дијалог али без услова оптуживши Београд да је он тај који условљава дијалог.

Тврди и да је једини разлог неформирања Заједнице српских општина тај што Београд контролише локалне Србе и што им је речено да напусте радну групу за израду статута.

Према њеним речима, једино влада у Београду врши притисак на косовске Србе.

Читаку је такође оптужила Србију да води кампању „дехуманизације“ косовских грађана, а поменувши недавну изјаву премијерке Ане Брнабић о „људима из шуме“, поручила је да ти људи Косово чине поносним те да су заштитили своје вољене од српске агресије.

Оставите Коментар