Лидер Српске Деснице, Миша Вацић, протеклог викенда је посетио Пирот и градски одбор Српске Деснице у Пироту. Том приликом је обишао и село Расницу, где је деци из овог места поклонио друштвене игре „Пробој солунског фронта“, да кроз игру са вршњацима и родитељима науче и сазнају више о историјским подвизима Српског народа. У току обиласка села, посетили су и једну од старијих житељки Раснице, бака Зору Ћирић, која је у својој 88-години живота још увек радно активна у обављању појединих пољопривредних послова.

Обилазак села Раснице је завршен посетом успешном пољопривредном газдинству младог Ђорђа Митровића, који са својим оцем и своја два брата чувају преко тридесетак крава у јунади. Гостропримство није изостало као што и доликује правом Српском домаћину.

У току посете Расници и у разговору са мештанима, константовани су дугогодишњи инфраструктурни проблеми са којима се сусрећу у овом крају. То су пре свега сам пут кроз село који је у веома лошем стању што отежава доступност јавног превоза, хитне помоћи, уређење појединих сокака у којима поред осталих живе и вишедетне породице, неопходно уређење атарских путева кроз обрадива поља…

Интересантан податак је да у Расници живе више породица са троје деце, што је необично за пиротске руралне крајеве. Такође, један од великих проблема је и пут према селима Пасјач и Сиња Глава са којим су житељи Раснице друштвено-економски повезани, али је у оваквим условима пута то практично немогуће остварити јер је релација од села Раснице, преко Пасјача до Сиње Главе у дужини од 10,5 км у скоро непроходном стању за путничка возила. У Селима Пасјач и Сиња Глава живи без мало око стотину житеља који се углавном баве сточарством. У том крају постоји ћумурана, дрвопрерађивачки погон, познати рибњак пастрмке, неколико домаћина са стотину и више оваца, тако да је овај проблем више него акутан.

Циљ посете лидера Српске Деснице, Мише Вацића, Пироту и селу Расница је да се покаже да Србија није само у Београду или у центру Пирота, већ је неопходно пружити сву подршку развоју руралним срединама за опстанак и напредовање друштва уопште. Морамо да назначимо да се у највећем делу Српска традиција и култура очувала и даље чува у Српским селима, па их због тога требамо помагати, неговати и учинити им доступне за почетак бар основне видове инфраструктуре у 21 веку. Ми ћемо се за то борити како са својим одборницима у пиротском парламенту, тако и кроз деловање својим активностима на републичком нивоу, нагласио је Миша Вацић, лидер Српске Деснице, који је са Миланом Петровићем, председником градског одбора Пирот и одборницима Нинославом и Дејаном Ћирићем посетио село Расницу.

*Текст и фото: Српска десница Пирот

Оставите Коментар