Председник Руске федерације Владимир Путин приликом посете Београду истакао је да су односи Србије и Русије стварани током векова, да имају јако и дубоко корење, да наша два народа везује духовна блискост и на самом крају нагласио „Када смо заједно – побеђујемо.“

Српско-руске специјализоване делегације потписале су у Београду 21 међудржавни стратешки споразум.

Посебно је важан гасни аранжман са Русијом чиме је Србија призната као одговоран и стратешки значајан ослонац руске енергетске политике у југозападној Европи. Руски гас је неминовност за Европу. Скупи амерички гас не може се ценовно мерити са руским привредним гигантима као тржишним супарником. Договор о повећању капацитета гасног складишта у Банатском Двору на 750 милиона кубних метара ојачаће српску привреду. Гасовод из Србије ка Италији и Мађарској доносиће буџету преко милијарду евра годишње. Стратешко размишљање српске администрације коначно добија смисао након дугог разматрања различитих опција. Ова политика пронашла је најоптималније решење за Србију, укључујући и заједничке потезе Србије са Републиком Српском. Гасни аранжман са Русијом и остали стратешки документи потписани у Београду између Србије и Русије дефинитивно постављају нашу земљу на чело региона у свим областима. Стручне економске анализе озбиљно указују на водећу позицију Србије у дугорочној будућности.

Како политички наступам са патриотских позиција, поздрављам договорену изградњу руских гасовода у Србији. Гасификација наше државе озбиљно ће покренути индустријски раст, нарочито у јужним деловима централне Србије где многе компаније нису биле у домету гасног напајања. Мотор привредног развоја је константно снабдевање руским гасом. Тиме ће се покренути сви државни потенцијали, од одбране до отварања нових радних места, од повећања наталитета па до бржег раста националног стандарда.

Не могу да не споменем пораст угледа Србије у свету, а јасни показатељ јесте повлачење независности Косова од стране 13 држава. Српски председник Вучић  налази се међу 37 водећих државника евроазијске зоне на Светском економском форуму у Давосу, где присуствује 3000 учесника из 115 најснажнијих светских економија. Партнерство које Србија склапа са Русијом, али и  другим значајним државама показује пораст угледа наше земље у међународним оквирима.

Као председник Српске деснице снажно подржавам напоре Србије да се свеобухватно оснажи у циљу ефикасне заштите српских националних интереса.

Нека дуго живи слободна и успешна Србија!

Миша Вацић