Директорка Центра за евроатланске студије Јелена Милић изјавила је данас да би Србија по аутоматизму пала под санкције САД ако би купила руско оружје.

„Амерички конгрес је због руског мешања у изборе у САД, али пре свега због илегалне анексије Kрима, усвојио закон који се зове ‘Борба против америчких непријатеља кроз санкције’. То су секторске санкције, најчешће је то блокада средстава, забрана куповине и сличне ствари… Нису санкције оног типа какве су Србији биле наметнуте деведесетих година од Савета безбедности и Генералне скупштине УН“, објаснила је Милићева на телевизији О2.

Она додаје да на то не могу да утичу ни Стејт депармент ни Бела кућа и да нема везе то што је Србија војно неутрална земља, преноси Б92.

„Србија би пала по аутоматизму под санкције зато што би евентуално купила оружје. Ништа лично, то јесте поента, то је закон који је усвојио Kонгрес, и Стејт департмент и Бела кућа тумацење тог закона не могу да промене. У Америци је закон – закон, и није ништа лично“, нагласила је директорка Центра за евроатланске студије.

Милићева каже да би у том случају под санкцијама били само одређени сектори.

„Под санкције би пали само они делови који су имали везе с куповином, делови министарстава или појединци“, рекла је Јелена Милић.

Оставите Коментар