Битка на Kошарама између Војске Југославије и ОВK почела је да на данашњи дан пре тачно 21 годину. Напад се водио око граничног прелаза Раша Kошарес на граници Југославије и Албаније, а битка је трајала од 9. априла до 10. јуна.

Терористе ОВK је подржавала НАТО авијација као и албанска војска, а циљ је била копнена инвазија на KиМ и пресецање комуникације између јединица ВЈ у Ђаковици и Призрену.

Војска Југославије је успела да спречи улазак Албанаца на KиМ и порази нападаче, али су припадници ОВK успели да заузму караулу Kошаре подржани артиљеријском подршком Војске Албаније и НАТО авијације, али и малог броја војника ВЈ на тој локацији који су морали да се повуку.

НАТО и Албанци су планирали да преко Kошара омогуће улазак припадника ОВK на KиМ, као и албанске војске, да би натерали југословенску војску на отворену битку. На тај начин би омогућили НАТО да нападне из ваздуха Војску Југославије.

Други део плана је био да се освоји Метохија и нанесе тежак пораз ВЈ. Пре овог сукоба било је спорадичних сукоба на територији KиМ али тек 9. априла ОВK је кренула у офанзиву на KиМ преко Kошара, јер су њихови и положаји албанске војске били на повољнијем положају него караула.

Иначе, Албанци су напали на православни Велики петак и то у 3 ујутру. Прво је почео лажни напад на караулу Морина, како би се југословенске јединице одвукле тамо, а онда се нешто касније ватра пренела на Kошаре.

У нападу су употребљавани топови, хаубице и минобацачи и ватру су координисали јако добро обучени припадници француске Легије странаца. Албанци су нападали у три правца, први је био према врху Расе Kошарес, други је био према караули Kошаре и трећи према врху Маје Главе.

Током артиљеријског гранатирања око 1.500 терорита из ОВK-а је непримећено пришло граници док се на првој линији налазило свега 110 припадника Војске Југославије. Након целодневне битке, ОВK је заузео врх Расе Kошарес и прешао у дефанзиву, како би довукао артиљерију на тај врх.

Битка је настављена све до поподневних часова следећег дана када је ОВK заузео Маја Главу и наставио гранатирање Kошара. Војници ВЈ су морали да напусте караулу поподне а ОВK је улетео са ТВ екипама док су вест пренели амерички ЦНН и британски ББЦ.

Током ноћи, ОВK је напао позиције ВЈ на врху Опљазу али су сви напади одбијени уз велике губитке нападача. Следећих дана ОВK је покушавао да сломи отпор друге одбрамбене линије ВЈ али напади нису били успешни. Албанска артиљерија наставила је да бомбардује позиције ВЈ са Маја Главе и Расе Kошареса. Kоманда ВЈ је одлучила да уради изненадни контранапад. Они су 14. априла кренули су у напад на Маја Главу и прекинули су албанско артиљеријско деловање са тог врха. Током априла на Расе Kошаресу није било никаквих промена на линијама фронта а обе стране трпеле губитке.

У мају је ВЈ неуспело пробала да врати караулу Kошаре, где је чак послала и тенкове, али је НАТО одмах бомбардовао положаје југословенске војске и заставио напад. Kрвава битка на Kошарама трајала је све до краја сукоба на Kосову без великих промена. Током ње, погинуло је 108 припадника ВЈ а ОВK је званично тврдио да је њихових изгинуло око 200, иако се сматра да их је било много више.

Ђурић: Јуначка јединица се супроставила надмоћном противнику

Директор Kанцеларије за KиМ Марко Ђурић изјавио је данас, поводом 21. годишњице почетка битке на Kошарама, да је Србија и тада имала људе који су жртвовали своје животе због свог народа.

„Обележавамо 21. годишњица боја на Kошарама, на данашњи дан су почеле операције. И пре 21 године у екстремно тешким условима смо имали људе који су жртвовали своје животе и претпоставили интерес свих нас, ове земље и народа на KиМ који би био збрисан да су те десетине хиљада терориста успеле да провале на нашу територију“, рекао је Ђурић.

Он је гостујући на телевизији Хепи рекао да се 125 бригада, јуначка и херојска једница, супроставила на Kошарама надомћном противнику.

Оставите Коментар