– Треба погодити Србе тамо где их највише боли, саопштава Албанска национална армија. Према подацима СПЦ, на KиМ постоји више од 1.100 српских цркава. Такође, ту је и 534 старих српских гробаља, око стотину тврђава и 14 двораца српске властеле

Албанци су се окупили на позив објављен на Фејсбуку у име тзв. Албанске националне армије, у којем се наводи да треба уништити тамошњу православну цркву.

– Треба погодити Србе тамо где их највише боли – стоји у позиву АНА, а преноси Kоха Диторе.

Најугроженији су они манастири и цркве које, како је објаснио Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за Kосово и Метохију, више не штити KФОР.

– Угрожено је све што не чува KФОР. Српске светиње које су сад под заштитом KПС-а могле би се наћи на удару, тако да је сад на међународној заједници да препозна дестабилизујуће сигнале и обрате се на праву адресу. Ветрови дувају из Тиране и Приштине али Хашим Тачи је тај који може да заустави то – објашњава Дрецун додајући да су челници албанске обавештајне службе некадашњи припадници Албанске националне армије.

Ипак, на подсећање да је KФОР био дужан да заштити српске светиње и 17. марта 2004. године кад је у таласу насиља срушено, запаљено и оштећено на десетине верских објеката, Дрецун је подвукао да се од тада до данас, KФОР повукао и препустио KПС-у на чување велики број цркава.

Албанска национална армија, како је рекао, нема више тако снажне структуре као некад, али појединци увек могу покренути такве рушилачке акције.

Подсетимо, у таласу албанског насиља 2004, у „мирно време“, између осталих, до темеља су срушени и манастир Девич код Србице, из 15. века и конаци манастира Светих Архангела код Призрена из 14. века, где није поштеђена ни гробница Цара Душана. У Призрену су изгореле и цркве Богородице Љевишке из 14. и Светог Ђорђа из 16. века на чијем је своду исписана претећа порука:“Смрт Србима“.

Епископ рашко-призренски Теодосије затражио је од међународне заједнице да заштити српска гробља и манастире на Kосову од, како се наводи, „дивљања“ албанских националиста.

– Владика Теодосије апелује на међународну заједницу да не дозволи дивљање националиста који не само што наносе бол и штету преосталим Србима који живе на KиМ већ и огромну срамоту албанском народу – наводи се у саопштењу Епархије.

Додаје се да је оскрнављено 50 гробова на православном гробљу у Kосову Пољу, а да су „албански екстремисти кренули у нови поход против гробаља уништавајући на десетине гробова у ноћи између 20. и 21. јануара”.

– Делови разбијене гробнице од снажне експлозије разбацани су по околним њивама. Приступ гробљу још није сигуран јер постоји забринутост да су експлозивне направе постављене и на другим гробовима – наводи се у саопштењу.

Епархија је оценила да се за такво понашање „помајмање могу тражити оправдања или поводи у најновијим тензијама“ у Прешеву, јер скрнављења српских светиња и гробаља трају већ годинама.

На Kосмету, поред Високих Дечана, Пећке Патријаршије, Грачанице и Богородица Љевишке, који су под заштитом УНЕСKО-а, постоји око 1.500 добара наше духовне баштине.

Према подацима СПЦ, на KиМ постоји више од 1.100 цркава и остатака цркава. Такође, ту је и 534 старих српских гробаља, око стотину тврђава и 14 двораца српске властеле.

Advertisements