Вук Драшковић је био ђак Мике Шпиљка! Војислав Шешељ је био кадар Мике Шпиљка! Мика Шпиљак! Мика Шпиљак! Одзвања Србијом и даље. Да ли су се то духови прошлости вратили или смо и даље таоци разних УДБИ?

Зашто је ових дана име Мике Шпиљка, једног од својевремено најјачих комунистичких лидера у СФРЈ, поново актуелно?

Први га је из мртвих (Шпиљак умро 2007. године у 91. години живота) вратио унук Јосипа Броза Тита, који је у интервјуу за Еспресо.рс открио да је лидер СПО Вук Драшковић био његов ђак.

  • Вук Драшковић је био у ЦК, шеф кабинета код председника ЦК КПЈ Мике Шпиљка. Одатле га ја знам – рекао је Јосип Јошка Броз за Еспресо.

Онда се из ведра неба јавио четнички војвода Милика Чеко Дачевић и изјавио да је и лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ такође изданак школе Миљке Пиљка.

  • Он је од Мике Шпиљка ђак. Он је црвени војвода, лажни војвода. Он је једна превера. Шешељ је само трговац који ради за своје интересе, тако је и продао гласове 300.000 Милошевићу када је добио изборе – рекао је Дачевић у интервјуу за Славија инфо тв.

Тако смо у веома кратко време чули за двојицу још увек актуелних лидера политичких партија у Србији, а који од 90-тих година прошлог века жаре и пале земљом ђаци чувеног председника ЦК КПЈ и уз Тита и Бакарића најмоћнијег хрватског политичара Мике Шпиљка.

Ко је заправо био Мика Шпиљак?

Човек пред којим је клечао и сам папа Павао ВИ, јер је Шпиљак 1968. године постао једини социјалистички премијер који је примљен у Ватикану. Такође био је Титова веза у Вашингтону и човек који се очи у очи састајао са Реганом.

Био је првоборац и члан Сисачког партизанског одреда, Шпиљак је успео постати и градоначелник Загреба, председник хрватске владе, председник савезне скупштине и на крају – Југославије.

Потписао је Устав СФРЈ 1974. године који је према многима уништио Југославију, отворио је Олимпијаду у Сарајеву, а у Загребу је срушио минарете које је на “џамију” поставио Павелић.

Био је један од организатора Брионског пленума на ком је „ликвидиран“ Александар Лека Ранковић.

Шпиљак је један од најзаслужнијих људи за успон и победу некадашњег председника Хрватске Фрања Туђмана.

Мика Шпиљак одликован је и Орденом народног хероја.

Оставите Коментар