Заменик градоначелника Београда Горан Весић положио је јутрос венац на спомен обележје Кнезу Михаилу Обреновићу у Кошутњаку, на месту где је убијен 10. јуна 1868. године.

„На данашњи дан пре 153 године на овом месту, у атентату је убијен кнез Михаило. Последице тог атентата биле су дугорочне за српску државу и народ“, рекао је Весић.

Он је указао да је кнез Михаило био први просвећени владар, који је економски и војно подизао Србију, вратио Србији градове, и суштински истерао турску војску из Србије.

„Био је ујединитељ на Балкану, око којег су се окупљали други народи и Србију учинио модерном европском државом“, рекао је Весић.

Како је истакао, убиством кнеза Михаила многи су процеси заустављени, и тиме се показало да ми, као народ, највише штете наносимо сами себи, више него противници.

Према Весићевим речима, и однос према месту на ком је кнез Михаило убијен, које је годинама било запуштено и неуређено, говори о томе.

„Пре годину дана не бисте ни знали да је ово место убиства кнеза Михаила. Овај простор је сада уређен, постављена је табла којом је ово место обележено“, рекао је Весић и додао да је договорено са „Србијашумама“ да се и простор око самог спомен обелжја уреди.

Како је рекао, почетком септембра то место биће које ће достојно обележено, како би сви који дођу знали да је то место убиства једног од напросвећенијих српских владара.

„Онако како се сада односимо према овом месту говори колико Београд поштује своју историју. До пре две године није полаган венац, нити се ико сећао да смо имали значајног кнеза који је убијен јер је био сметња онима који су били против напетка“, рекао је Весић.

Он је истакао и да Београд много полаже на културу сећања.

„Одужујемо се свима који су учинили много за државу и српски народ, а кнез Михаило је свакако један од њих“, рекао је Весић.

Михаило Обреновић био је кнез Србије у два наврата, од 1839.до 1842.године, и поново од 1860.до 1868.године, када је убијен у Кошутњаку.

Његовим залагањем, уз помоћ великих сила, Србија је дипломатским путем од Турске преузела управу над шест градова – Београд, Смедерево, Шабац, Кладово и раније Ужице и Соко.

Владао је апсолутистички, што му је створило бројне непријатеље, а живот је озгубио у атентату 10. јуна 1868. године.

Оставите Коментар