У наставку хашког процеса Јовици Станишићу и Франку Симатовићу-Френкију, тужиоци су доказивали да је сведок одбране Дејан Лучић 1990-91. био сарадник Службе државне безбедности (СДБ) Србије, а Лучић је то негирао, потврђујући, међутим, да су му Станишић и Симатовић били „колеге“.

Током унакрсног испитивања, тужилац Едвард Русо питао је сведока да ли пориче да је „сарађивао са Станишићем и Симатовићем и СДБ Србије“.

  • Не, нисам сарађивао никада са СДБ Србије – одговорио је Лучић, који сведочи у одбрану другооптуженог Симатовића.

Лучић је, међутим, потврдио да је дугогодишњи познаник Симатовића и Станишића. Рекао је да је са Симатовићем одрастао у истом комшилуку, а да је са Станишићем заједно студирао.

Пошто га је тужилац Русо подсетио да је у једном интервјуу сам изјавио да су му Станишић и Симатовић „другови“, Лучић је рекао да су му „Станишић и Симатовић колеге, не пријатељи“.

  • Ја сам у јавности говорио да су ми пријатељи да бих боље продавао књиге – рекао је сведок, прецизирајући да је „писац шпијунских романа“.

Из извештаја комисије СДБ Србије, која је 1991. водила истрагу против Станишића због „цурења информација“, тужилац Русо је прочитао да је „Лучић деконспирисан као позиција“. Претходно је лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић оптужио Лучића да ради за СДБ Србије, након што је Лучић поднео оставку као председник Градског одбора СПО у Београду.

Лучић је, као „инсинуацију“, у судници одбацио тврдњу тужиоца да је он, у освету Драшковићу, компромитујуће податке о Драшковићевим телохранитељима доставио Станишићу, који их је проследио новинарки Ранки Чичак да их објави у таблоиду Балкан-експрес.

По извештају СДБ Србије, који је цитирао тужилац, Чичак, под кодним именом Палома, тада је „провоцирала Лучића да ради за службу“.

На питање да ли су Станишић и Симатовић икада с њим разговарали о СДБ Србије или Капетану Драгану, сведок је одговорио одречно. Негирао је и да је од Симатовића сазнао да му та служба прислушкује телефон, али је потврдио да га је Симатовић упознао са припадником СДБ Србије Драганом Филиповићем-Фићом, за кога је касније сазнао да га је пратио.

У главном исказу, Лучић је раније изјавио да је он Капетана Драгана у марту 1991. одвео у Книн, где се Капетан Драган са тадашњим шефом книнске полиције Миланом Мартићем договорио да обучава српске борце.

Према оптужници која Станишића (69), бившег начелника СДБ Србије, и Симатовића (69), оперативца те службе, терети за злочине над несрбима у Хрватској и БиХ, 1991-95, Капетана Драгана је контролисала СДБ Србије, а „црвене беретке“ које је он обучавао у Книну „починиле су многе злочине“.

Лучић је у судници рекао да је, пошто је Капетана Драгана одвео у Книн, сматрао да је његов посао окончан. Капетан Драган потом је, по сведоку, поново ишао у Книнску крајину посредством Кларе Мандић и „јеврејског лобија“.

  • Знао сам да је Капетан Драган у љубавној вези с Кларом Мандић и да се преселио код ње – казао је Лучић.

Тужилац Русо приказао је у судници део једног Лучићевог интервјуа у којем је поменуо да је „мој друг“ Симатовић „обучио 10.000 бораца“ Јединице за специјалне операције СДБ Србије. На питање одакле му тај податак, сведок је одговорио да је то сазнао из документарног филма „Јединица“ који је гледао на ТВ Б92.

Заступник оптужбе је настојао да веродостојност сведока наруши приказивањем више његових телевизијских изјава.

Лучић је у судници потом поновио да верује да су „Србима вађени органи у Бондстилу, америчкој војној бази на Косову и у болници бившег албанског премијера Салија Берише, који је колега с постдипломских студија са (бившим шефом УНМИК) Бернаром Кушнером (Бернард Коусцхнер)“.

Сведок је казао и да су „Хрвати најгори Срби на свету“, као и да је финансијер Джорџ Сорош (Георге Сорос) организовао „исламизацију Европе“ масовним доласком миграната, „Арапа и црнаца“.

  • Сорош је био Шварц и био је сарадник нациста у Другом светском рату – рекао је Лучић.

На једном од снимака пуштених у судници, Лучић је говорио и да на Тибету, поред Срба, има и „успаваних ванземаљаца“, као и да у Индији има 200 милиона српских „аријеваца“.

  • Говорите ли ви нешто што није тачно због личног профита или верујете у све то – питао је сведока тужилац Русо.
  • То није ствар веровања, него истраживања – узвратио је Лучић.

Поновљено суђење Станишићу и Симатовићу биће настављено идуће недеље.

То је последњи процес у којем суд у Хагу утврдјује да ли су званичници Србије били одговорни за злочине у Хрватској и БиХ.

Подсећамо, да у Хагу ниједан Хрват из Хрватске није осуђен за злочине над Србима.

Оставите Коментар