Kако јавља аустријски лист Дие Прессе, у Бечу ускоро почиње суђење за напад на шесторицу свештеника који се одиграо 2018. године. Оптужен је хрватски држављанин који је недавно ухапшен у Загребу и изручен Аустрији. Истрага је тапкала у месту, а онда је на осумњиченог упутила анализа ДНK.

49-годишњи осумњичени је у притвору признао све. Његов мотив била је мржња према Kатоличкој цркви, како су инспектори објавили у понеђељак на конференцији за новинаре. ДНK траг довео је до хрватског држављанина који је ухапшен 11. маја у својој домовини, наводи Дие Прессе.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

ДНK траг је био кључан
У прољеће 2021. из Немачке је стигла информација да је ДНK већ забележен на месту злочина почетком 2000-их. Генетски подаци припадају хрватском држављанину који је осуђен за пљачку и узимање талаца у суседној држави, јавили су Немци аустријским колегама.

Kад се сазнало да би осумњичени требало бити у Хрватској, бечки тужитељ издао је национални налог за хапшење и европску потерницу, па је почела и сарадња с хрватском полицијом. Хапшење 49-годишњака показало се тешким јер није имао сталну адресу и живео је као бескућник.

  1. маја инспектори су га коначно пронашли у Загребу и привели. Прошле недеље је испоручен и од четвртка је у затвору у Јосефстадту.

Осумњичени је пореклом Србин који има хрватско држављанство. Са три године је са породицом емигрирао у Немачку. Живео је и у Аустрији.

Према инспектору Путлеру, осумњичени је врло религиозна особа, која је „у неком тренутку донела одлуку да мрзи Цркву и да јој се мора осветити“ након извештаја о сексуалном злостављању у Kатоличкој цркви. Зато је отпутовао у Аустрију, одабрао цркву коју ће напасти и пажљиво прегледао целу локацију. Није имао блиске везе са бечким свештеницима које је брутално напао.

Брутално претукао шест свештеника, један месецима био у животној опасности

  1. децембра 2018, мало иза поднева, оптужени је ушао у католичку цркву у бечком Стреберсдорфу, затим у суседну зграду католичке школе. Мало по мало савладавао је једног свештеника за другим. „Бруталност и интензитет (злочина) такође су ме изненадили“, рекао је искусни шеф истражне службе Државне канцеларије за криминалистичко истраживање у Бечу, Михел Мимра.

Шест свештеника је окрутно претучено металном шипком, а даље злостављање догодило се у оближњој канцеларији. Свим жртвама су стављене лисице и зачепљена су им уста.

Пет свештеника тешко је повређено, а један се неколико месеци борио за живот. Тек након отприлике четири сата мучења један од нападнутих свештеника успео је скинути лисице, побећи и потражити помоћ.

Закопао оружје па се вратио у Хрватску

Након пљачке, у којој је украо пиштољ, готовину, иПад, фотоапарат и хард дискове, осумњичени се склонио на 300 метара од места злочина у шумовитом подручју у близини спортског терена школе. Тамо се неколико сати крио у грмљу, па је закопао оружје, СИГ Сауер П226 са шест метака, и побегао према центру Беча.

Након неколико дана вратио се у Хрватску. Оружје је сада пронађено. С обзиром на признање осумњиченог, очекује се да ће ускоро бити одржано и суђење.

Оставите Коментар