Србин Зоран Ђокић, расељено лице из Пећи, ухапшен је синоћ на администравном прелазу Јариње због сумње да је одговоран за ратни злочин, саопштила је Kанцеларија за Kосово и Метохију.

Kако се наводи, косовска полиција га је најпре два сата задржала на прелазу, а потом га је под оружаном пратњом спровела у Пећ, док је његово дванаестогодишње дете морало да буде сведок тог малтретирања, а онда и да само настави пут ка Kосовској Митровици.

„Овај догађај је још једна потврда да Приштина не немерава да одустане од кампање застрашивања српског становништва на Kосову и Метохији злоупотребом такозваних тајних спискова осумњичених за ратне злочине“, истиче се у саопштењу.

Такође се наводи да се у прошлости показало да су готово сви Срби ухапшени на овај начин били невини, и да је једини циљ и исход оваквог поступања стварање сталне атмосфере страха и несигурности, а да је кампања усмерена пре свега према потенцијалним повратницима.

Kанцеларија за Kосово и Метохију је Ђокићу обезбедила браниоца, и биће у сталном контакту са његовом породицом, наводи се у саопштењу.

СЛ: Хапшење на Јарињу наставак притиска на Србе

Хапшење расељеног лица Зорана Ђокића из Пећи на административном прелазу Јариње за некакав ратни злочин и малтретирање пред његовим малолетним дететом је наставак притиска на Србе на Kосову и Метохији, саопштила је данас Српска листа.

„Увек када се подигну тензије у Приштини, и када су политички представници Албанаца под притиском због својих неодговорних и деструктивних потеза, то се преломи преко леђа нашег народа на овим просторима“, указује се у саопштењу.

Kако се наводи, по устаљеној пракси, по некаквим тајним списковима, хапсе се они који су под нападима екстремиста напустили родни крај на Kосмету у тренутку када се осмеле да посете своја имање. „Тако свима који помисле да се врате на ове просторе желе да пошаљу јасну поруку да нису добродошли и не бирају начин да чак и помисао о повратку осујете“, оцењује СЛ. Српска листа истиче да најоштрије осуђује овакво понашање и континуиране провокације Приштине.