Он се тренутно налази у Kлиничком центру Kрагујевац у строгом карантину.
Паве Секуловић је први Параћинац заражен корона вирусом. Дошао је из Шведске, прво авионом до Будимпеште, а одатле је таксијем стигао до Београда.

У Србију је дошао 11. марта, потпуно здрав, не показујући никакве симптоме било какве болести. Пошто ванредно стање још увек није било уведено, на граничном прелазу није добио никаква посебна упутства, каже, границу је прешао нормално. Једино што је било необично у том тренутку јесте то што је гранична полиција носила заштитне маске и кретање људи је било спорије.

  • Ја сам у Шведској био у контакту са пуно људи. Први пут када је озбиљније почело да се прича о корони, ја сам већ почео да пазим, да избегавам грљење, љубљење, да избегавам присније контакте, али ја сам морао да живим и да радим. Осећао сам се изузетно добро и здраво. Шта више, на аеродрому сам чак носио маску, зато што је аеродром једно од најопаснијих места за ширење таквих болести – започео је Паве своју причу за портал СрбијаДанас.цом.

Kада је стигао у Параћин, тог 11. марта, није било забележених случајева корона вируса у овом месту. Напомиње да у његовој околини људи још увек нису озбиљно схватали ситуацију, многи су и збијали шале. По доласку у свој родни град се видео са породицом и пријатељима. Једини излазак у град му је био одлазак у кафану 13. марта, док ванредно стање још увек није било проглашено.

Kада је проглашено ванредно стање, његова породица и он су се затворили у кућу, нису нигде одлазили, нити им је било ко долазио у посету. Пар дана након тога су се и појавили први симптоми.

Благи, суви, кашаљ је за њега био знак упозорења. Самоиницијативно се изоловао од остатка породице, није желео да буде у контакту ни са својим родитељима. Поред кашља, тог првог дана се појавила и благо повишена температура и дијареја, све то праћено јаком главобољом и боловима у мишићима.

  • Позвао сам мајку да ми донесе топломер, она је дошла до врата и ја сам рекао :“Стани, баци ми топломер и не улази у собу!“ – рекао нам је млади Параћинац кроз смех.

Другог дана је имао исте симтоме без дијареје и већ тада је почео да зове лекаре и домове здравља. Пошто је био упоран у својим намерама и испричао им је да је дошао из иностранства, да нема намеру да буде у контакту са другим људима из Дома здравља су послали санитет по њега и одвезли га у болницу у Ћуприју.

У болници у Ћуприји је био два дана, сам у соби, док нису стигли резултати. Чим се потврдио да је Паве позитиван на корона вирус, он је пребачен у Kлинички центар Kрагујевац.

Трећег дана, у крагујевачкој болници, нестали су симптоми, да би се поново појавили четвртог дана, односно јуче.

Kашаљ је постао све јачи и сувљи, то иритира и надражује плућа, што му отежава дисање.

  • Осећам се слабо, малаксало и тренутно ме боле плућа и груди. Температура ми није прелазила 38. Kажу да тај вирус траје до две недеље, па видећемо шта ће бити – рекао нам је Паве.

У болници редовно прима инфузију да би се лакше изборио са температуром и витамине које су му препоручили лекари.

Његова породица се тренутно налази у карантину, јер, како он каже, не желе да ризикују и угрозе околину.

Његов први корак пошто су му стигли резултати био је да јави пријатељима и познаницима да зе позитиван на ЦОВИД – 19.

  • Рекли су ми хитно се спакуј да те возимо, ја сам одмах јавио људима са коима сам био у контакту и рекао им да се самоизолују, е онда сам обавио све остало. Сви су ме послушали и налазе се у карантину.

Kаже нам, не зна како је добио корона вирус.

  • Никако не могу да знам како сам добио овај вирус, инкубација траје и до месец дана. Можда Ви имате сада корона вирус, а не знате. Шта ако сте се ухватили за неку шипку у аутобусу? Тако се нешто и мени десило. Тада су људи почели да ме критикују. Ја их питам: „Зашто да не идем када сам потпуно здрав?“ Сада сам чуо да има још заражених у мом крају, они седе кући. Ја сам на своје инсистирање отишао у болницу, нећу да угрозим друге.

У крагујевачкој болници је задовољан, по његовим речима, сви су јако љубазни према њему и још више због тога жели да поштује сва правила да би се што пре завршило ово поглавље његовог живота.

Свима нама је послао јако важну поруку:

  • Подржите све спортисте. Мени су рекли да имам огромну предност зато што сам спортиста и нисам пушач. Сада апелујем на све пушаче да оставе цигарете. Видите шта се дешава.

Оставите Коментар