Кофи Анан, некадашњи генерални секретар УН, који је данас преминуо, својевремено је, преносе медији, подржао НАТО интервенцију на СР Југославију 1999. године иако је она изведена без сагласности Савета безбедности Уједињених нација.

Према наводима медија, у јеку агресије, Анан изјавио да „ваздушни удари на Југославију показују да свет даље неће толерисати да се земље које брутално крше људска права, ‘крију’ иза Повеље УН, која на прво место ставља државни суверенитет“.

У говору 7. маја, у дану када су НАТО авиони гађали кинеску амбасаду у Београду, Анан је рекао да „заштита људских права мора бити преча од државног суверенитета“, подсећају „Новости“.

За време боравка у Бриселу, где се налазио штаб за интервеницју против Југославије, Анан је био још конкретнији када је рекао да „употреба војне силе од стране једне регионалне организације, као што је рецимо НАТО, може у одређеним случајевима бити оправдана и без одобрења Савета безбедности.“

„Војна акција спроведена је уз његову сагласност, али не и сагласност и одобрење Савета безбедности УН, што је Анан касније ипак осудио”, подсећају београдски медији.

„Много пута сам апеловао на власти Југославије и косовске Албанце да нађу мир уместо рата, компромис уместо конфилкта. Дубоко жалим да упркос свим напорима међународне заједнице, југословенска влада остаје доследна у одбијању политичког споразума који би зауставио крвопролиће на Косову и осигурао одржив мир за становништво“, говорио је Анан.

Трагично је да је дипломатија оманула, али постоје времена када употреба силе може бити легитимна за постизање мира, изјавио је Кофи Анан.

„Као генерални секретар Уједињених нација, много пута сам истакао, не само у релацији са Косовом, да Савет безбедности има примарну одговорност да задрћи међународни мир и стабилност и то је експлицитно потврђено у Северноатланском споразуму. Стога би Савет требало да буде умешан у било коју одлуку прибегавања сили“, наводи се у саопштењу које је Анан издао на дан почетка бомбрадовања, 24. марта 1999, а пренео Хистори канал.

Нешто мање од месец дана пре почетка бомбардовања, Анан је одржао говор испред УН у којем је апеловао на све да се присете лекција из Босне.

„Крвави ратови у последњој декади оставили су нас без илузија о томе колико је тешко зауставити унутрашње сукобе – разлогом или силом – посебно против жеља владе суверене државе. Али, нису нас оставили без илузије о потреби употребе силе када сва друга средства пропадну. Можда ћемо у бившој Југославији поново досегнути ту границу“, навео је између осталог у том говору.

„Хорор је присутан у животима стотина хиљада људи на Косову чији су животи насилно прекинути“.

„И сада, Рачак је додат на листу злочина против човечности почињених у бившој Југославији… Стога, дозволите ми да затражим да се сви – нарочито они са способношћу да делају – присетимо лекција из Босне. То подразумева пуно и безусловно поштовање људских права свих грађана на Косову, пуно и безусловно прихватање мировних преговора као једини начин решавања сукоба на Косову; и пуно и безусловно поштовање надлежности Међународног суда за ратне злочине у Хагу за све територије бивше Југославије“, говорио је Анан.

Према његовим речима, то подразумева и обезбедити људима на Косову степен аутономије која је у складу с њиховим потребама да живе живот без терора и насиља.

Извор: mondo.rs

Advertisements
--

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here