Да ли се живот у Хрватској разликује од оног у Србији? Да ли нам се размишљања поклапају или нимало?Ова питања интересовала су и нас па смо покушали да дођемо доодговора уз саговорнике из обе земље. Милош Лазић је 29-годишњи Kрагујевчанин који ради и живи у Београду. Завршио је Факултет политичких наука и определио се да уз помоћ новинарства зарађује за хлеб.

Циљ текста био је да кроз гледишта и ставове двоје “обичних“ младих људи прикажемо живот у Србији и Хрватској постављајући им иста питања. Одговори су можда и изненађујуће слични, па ако на овом малом узорку ишта можемо да закључимо, то је да нас разликује само – име државе.

Шта младима највише недостаје у Србији/Хрватској?

Милош: Мислим да им недостаје мало више среће са државом. Kада би се повећале шансе за нормално запослење, нарочито по завршетку факултета, смањио би се број оних који срећу траже “преко гране“. Велика је срамота за државу да им новопечени академски грађани годинама греју клупу на бироу, а она тим поводом не ради ништа да их са те клупе убаци у терен.

Зденко: Младима овде у Хрватској недостаје пре свега перспектива, као и могућности да човек ради оно што воли и да за то буде адекватно плаћен. Такође, стил живота се доста разликује од оног који живе наши вршњаци у другим европским државама.

Чега би се најрадије ослободио из своје земље?

Милош: Волео бих да то буде ослобођење од аверзије према комшијама. Убеђен сам да су мржња и нетрпељивост на Балкану вештачка творевина, јер очигледно то некоме одговара зарад остварења себичних геополитичких циљева. Ја на Балкан гледам као на кућу у којој једна велика породица живи у посебним собама које је преградио злонамерни комшија од преко пута.

Зденко: Волео бих да се моја земља ослободи затуцаности и оптерећености прошлошћу. Волео бих да се људи окрену позитивнијим размишљањима и емоцијама. Да се баве продуктивним стварима. Да гледају напред!

У чему је највећа предност живота за младе у Хрватској/Србији?

Милош: Највећа предност су људи. Има нас свакаквих, са најразличитијим карактерима и погледима на свет, али не знам где се то још у свету потпуни незнанци називају „браћом“, где те у продавници називају „комшијом“ на први поглед и где се толико виђаш са људима мимо Нове године и Божића. Треба мало пропутовати по Европи и свету и погледати како функционишу странци. После тога се најбоље види тај наш „дух“ који препознају и гости из иностранства.

Зденко: Нема неких великих разлика у односу на остале суседне земље, то је више-мање све исто. Ето, тренутно бих можда истакао чланство у ЕУ, јер оно пружа одређене повластице.

Где видиш себе за 10 година у Србији/Хрватској?

Милош: Ако се поклопе неке коцкице, за 10 година се уопште не видим у Србији. Иако бих више од свега волео да се развијам у својој земљи, одавно не гајим наду да ће се нешто променити на боље. Волео бих да своју шансу за нормалнији живот потражим у иностранству. Не желим ништа више од просечног живота – да се не жицкам за клопу на крају месеца, да не размишљам о томе да ли ћу имати сутра свој кров над главом или довољно новца да прехраним дете једног дана, а не постанем социјални случај када дође време за пензију. У Србији је, по мом мишљењу, све ово једна велика лутрија.

Зденко: Видим се као човек на одређеној позицији са које бих имао могућност да пружим шансу младим људима из области којом се бавим. Не знам да ли ће то бити у Хрватској или некој другој земљи. Видећемо.

Да ти на кратко дају власт, шта би одмах променио у својој земљи?

Милош: За оно шта бих ја променио, недовољна је „власт на кратко“. Много је времена, жртвовања, упорности и магије потребно да државом завладају стручни, мудри и поштени политичари.

Зденко: Променио бих образовни систем, уложио бих у њега све расположиве ресурсе. Образовање је темељ за квалитетнији и бољи живот. Стварао бих перспективу за младе људе, радио бих на развоју свих осталих индустријских грана, мимо туризма.

Шта би поручио младима у комшијској Хрватској (односно Србији)?

Милош: Суседи, дођите на кафицу! Оволико лепих девојака по квадратном метру може да се види само код нас и вас.

Зденко: Трудите се да живите свој живот, што квалитетније. Улажите у себе на свим пољима, развијајте се као личност. Путујте, упознајте људе, различите културе, дружите се. Не гледајте глупе емисије и вести преко којих се манипулише и ствара неповољна клима међу нацијама. Улагати у себе и своје знање. Поставите себи одређени циљ и идите према њему.