Српско и јеврејско друштво веже један занимљив феномен – не постоје два народа са више аутошовниста на свету. Kада је неки народ дуго изложен прогону и малтретирању, слаби пуцају и покушавају се дистанцирати од тог народа, не сматрају се више његовим делом и доказују да нису део тог народа тако што га мрзе. Јавља се класичан Штокхолмски синдром, идентификација жртве са мучитељем.

У Србији би требало увести годишњу награду за аутошовинизам. Kонкуренција би била већа него да постоји награда за највећег кретена на интернету. Један од фаворита био би и Срђан Драгојевић који је изјавио да после утакмице са Енглеском:

„10 000 малишана у Хрватској жели да тренира фудбал. А 10 000 њихов вршњака у Србији желе да буду криминалци, учесници ријалитија, турбо фолк звезде, војници свињске хунте. 100 000 младих у Хрватској види да се труд исплати. 100 000 младих у Србији желе да беже што даље.“

Kренимо од краја. Kојих 100 000 младих у Хрватској? Ако их је остало толико, јер је у посљедњих 5 година из Хрватске отишло 400 000 младих. У Хрватској се труд исплати ако имаш чланску картицу ХДЗ-а. Успех Хрватске репрезентације на СП-у није успех хрватске државе ни Хрватског фудбалског савеза, него су хрватски фудбалери успели упркос њима. Хрватска нема ни један нормалан стадион. У Хрватском фудбалском савезу влада мафија, као и у српском.

Из Хрватске људи одлазе још више него из Србије. Хрватска је по свим параметрима од економије, до културе и школства дно дна Европске Уније. Пре 30 година, 1988. Хрватска је била развијенија од 12 данашњих чланица Уније, а сад ју је неприметно, док се славила победа репрезентације престигла чак и Бугарска. И то све са 13 милијарди еура годишње од туризма које друге земље немају.

Драгојевић каже да млади у Србији желе бити криминалци и старлете. Нема веће промоције криминала и старлета и олоша од његовог филма „Ране“. Ни један Н1 ни све невладине организације нису направиле већу штету младима од Рана и других његових филмова. Драгојевић види Србију „Рана“, ријалити звезда, кримоса… ја, а и већина младих, нормалних људи у Србије не гледа у Драгојевића и његове кримосе и старлете него у Нолета, Ивану Шпановић, Влатка Ведрала (највећи квантни физичар света, Србин са београдске аутокоманде), Гордану Вуњак Новаковић (једна од најцитиранијих научница свих времена, професор биомедицинског инжењерства и медицинских наука на Колумбија Универзитету)…

Старац Пајсије каже да пчела и на сметлишту нађе неки цвет, а мува и међу цвећем говно.

Горан Шарић

Advertisements
--