Багира, најпознатија снајперисткиња на украјинском фронту, у ствари је Данијела Лазовић, Српкиња из Горњег Милановца. „Блиц“ откива њен животни пут – од успешне спортисткиње преко осуђеног дилера дроге и монахиње, до „заштитног лица“ Срба на украјинском ратишту.

Фото: Facebook
Фото: Facebook

Украјински шпијуни недавно су на интернету поново објавили списак свих српских бораца на њиховом ратишту. Према подацима наших служби, број се смањује, али ова тема увек прети да се негативно одрази на дипломатске односе две државе.

Митски статус

Међу српским добровољцима који ратују на страни проруских снага посебно одјекује ратно име Багире, жене снајперисте, која је у једном периоду била можда и најпознатији страни борац на том крвавом бојишту.

Украјински медији у више наврата писали су о овој Српкињи, али њен идентитет, детаљи из живота и начин на који је регрутована до сада су остали скривени. У свим појављивањима у тамошњим медијима или на друштвеним мрежама марамом је скривала лице и никада није говорила о свом животу.

Због ореола мистерије, али и убојитог снајпера због ког се прославила, Багира је попримила готово митски статус међу нашим борцима. Ипак, иако животна прича ове тридесетдвогодишње девојка из Горњег Милановца личи на филмску, она никако није позитиван херојски пример ратнице каквом је представљају.

– Данијела Лазовић је као млада тренирала рукомет и била је јако успешна у спорту. Због тренинга се из Горњег Милановца преселила у Голубац, близу манастира Трумане. У једном тренутку је хтела да промени веру, да буде муслиманка, међутим, одустала је и решила да оде у манастир. Ником није било јасно како је до тога дошло пошто смо знали њену природу. Нисам сигуран ни да је тада била пунолетна – прича извор „Блица“ близак породици снајперисткиње.

У следећој сцени овог филма – чији жанр има елементе ратног, крими или трилера – Данијела је игуманија у манастиру Трумане. Њено ново име је – мати Ксенија.

– Често је одлазила за Београд, мада нико није знао због чега. Наводно је остајала код неке пријатељице. Чим би напустила манастир, скидала је мантију и понашала се потпуно другачије. Њени одласци на Косово били су све чешћи, све је било под велом тајне. Након неког времена постала је сумњива полицији – каже наш извор.

Дилерка дроге

Убрзо је, на опште запрепашћење, откривено да „мати Ксенија“ заправо дилује наркотике, које неретко и сама конзумира, наставља наш извор. Због тог дела је ухапшена и чак осуђена на затворску казну. Након изласка из затвора, Данијела дословно нестаје. Прекида контакте са породицом, пријатељима и почиње потпуно нови живот. Према сазнањима „Блица“, Србију напушта новембра 2014. године.

– Отишла је на територију источне Украјине, у место Снежное, и придружила се команди „Оплот“, у чијем саставу је деловала проруски оријентисана паравојна јединица под називом „Српски хусарски пук“. У оквиру ове јединице Лазовићева је била на позицији пешадинца, док је касније распоређена у вод који је специјализован за обарање беспилотних летелица. Учествовала је у више оружаних акција на подручју Донбаса, где се истицала вештинама у руковању снајпером – наводи саговорник „Блица“.

На потерници

Против Данијеле Лазовић виши јавни тужилац у Београду је јуна 2015. године предузео доказне радње због постојања сумње да је извршила кривично дело учествовање у рату или у оружаним сукобима. Пошто се није одазивала позивима, наложено је да се она доведе на саслушање, али је полиција утврдила да годинама не живи на адреси на којој је пријављена, као и да чланови породице не знају где се она налази. У Украјини је од тада постала права „икона“ проруских добровољаца, а неретко је износила и политичке ставове.

Током интервјуа који је дала доњецкој новинској агенцији, на течном руском језику говорила је да се противи чланству Србије у ЕУ, наводећи да је на украјинско ратиште дошла искључиво из захвалности према Русији и њеном народу.

Да ли су искључиво мотиви части пресудили у њеном одласку на ратиште, није познато: „плата“ за овакве ратне услуге варира у зависности од заслуга и чина ратника и некада износи и до 2.000 долара месечно.

Није погинула, живи у Русији

У јавности се у јуну 2016. године појавила информација о погибији Багире у сукобу са украјинским снагама безбедности у околини места Гороловка, али се испоставило да је реч о дезинформацији. Према сазнањима до којих смо дошли, она већ неколико година живи у Русији са партнерком.

Берић врбовао Данијелу

Данијела Лазовић је у Украјину, према информацијама наших служби безбедности, допутовала највероватније посредством своје везе Дејана Берића, родом из Путинаца у Руми. Берић је један од најпознатијих бораца из Србије на украјинском ратишту на страни проруских снага. Јавност га је упознала 2015. године, када је „ухапсио“ Радомира Почучу, бившег новинара и портпарола ПТЈ због сукоба између добровољаца на украјинском ратишту.

Фото: Facebook
Фото: Facebook

Берић је и сам имао занимљив животни пут. Средњу школу је завршио у Земуну, где је био и голман локалног фудбалског клуба. До 2013. године имао је фирму за производњу ПВЦ столарије. Због дугова отпустио је раднике и отиснуо се у Сочи и Адлер. Идуће године као добровољац отишао је на ратиште у Доњецк, где се доказао као снајпериста.

Ратно искуство је стекао током сукоба на простору бивше СФРЈ јер је био војни извиђач. Руски медији објавили су и да је Берић за „исказану храброст у борбама против украјинске војске“ одликован највећим признањима Новорусије.