Kо је одговоран за ово и да ли ће неко сносити последице?

Стање је такво да у данашњој Црној Гори деца уче како је Србија 1918. „окупирала“ Црну Гору и завела незапамћени бјелашки терор и све то на црногорском језику.

У већем БиХ ентитету деца махом похађају градиво на бошњачком језику, док у Хрватској уче о средњовековним хрватским краљевима“ (којима уз помоћ фотошопа склањају три прста).

Е сад, дођосмо и до Србије.

У тематском атласу за предмет Природа и друштво за четврти разред основне школе у Србији штампана је историјска карта на којој се Хрватска простире све до Дрине, али и до Дрима и до Смедерева.

Уџбеник који је у употреби од 2015. штампала је издавачка књига Нови логос. Под насловом „најстарија српска држава Рашка“ објављена је карта Балкана из 9. века. На тој карти источно од Рашке је Бугарска, југоисточно Византија, а западно, јужно и северно Хрватска.

По овом фалсификату крајња југоисточна граница Хрватске је надомак ушћа реке Дрим у Јадранско море, на територији данашње Албаније.

Западна граница Рашке с Хрватском је на реци Дрини, а северна на Западној Морави. Негде у ширем реону Чачка је тромеђа Хрватске, Бугарске и Србије, од које гранична линија између Хрватске и Бугарске иде на североисток, јужно од Смедерева сече Велику Мораву и избија на Дунав.

Маштовити картограф, аутори и издавач уџбеника су Хрватској припојили целу Далмацију, Босну, Херцеговину, Мачву, Шумадију с Београдом, део средње Србије, Боку Kоторску, Брда, Црну Гору и део Албаније. Скоро дупло више него у најсмелијим сновима Анта Павелића.

Источна граница Хрватске је само једном у историји била на Дрини. Од 1941. до 1945. у време постојања злочиначке Независне државе Хрватске коју је створио Адолф Хитлер, а на чијем челу су се налазили Павелић и његове усташе.

Ако се изузме четворогодишње постојање Хитлерове марионетске НДХ, Хрватска се никада у историји није простирала источно од Уне, а камоли до Дрине, Смедерева и Албаније. Од првих писаних трагова у којима се помиње, па све до 1941, покрајина Хрватска обухватала је шири простор око данашњих Загреба, Kарловца и Вараждина. Јужно од Лике граничила се с Далмацијом, источно са Славонијом.

Никад пре Павелића и Хитлера Хрватска није постојала као самостална држава, већ је била покрајина, са истим статусом као Далмација и Славонија. Никад пре проглашења Бановине Хрватске, као покрајине у сраставу Kраљевине Југославије, 1939. године, Далмација и Славонија нису биле у саставу Хрватске.

Чак ни Хитлер се није дрзнуо да Хрватску прошири источно од Дрине и јужно од Саве, па да јој још припоји Црну Гору, све до Албаније, пише „Афера“.