На стогодишњицу славних победа српске војсе у Великом рату у среду, 10. октобра, у препуној великој сали Општине Нови Београд одржана је трибина Српске деснице: „Хоћемо обавезан војни рок“.

Осим о враћању обавезног војног рока присутни бројни слушаоци добили су информације и о српско-руској војној сарадњи евроазијским интеграцијама и чланству о у ОДКБ – у.

Присутнима су се обратили бивши официр Восјке Југославије магистар безбедности Бобан Гајић, Владимир Кршљанин, дипломата, председник српског одељења Међународне словенске академије и Миша Вацић, председник Српске Деснице.

Гајић је истакао потребу за хитним реакцијама државе и целокупног друштва: По хитном поступку морамо да вратимо обавезни војни рок, да обновимо цели резервни састав, да покренемо територијалну одбрану, да оживимо удружења ветерана. Морамо много и мукотрпно да радимо како би исправили катастрофу коју су направили петооктобарски пучисти.

Некадашњи официр се осврнуо на изјаве оних који тврде да се иза враћања војног рока крије неки нови поход у рад и исте окарактерисао као дневно-политичку пропаганду НАТО послушника.

– Ми никада нећемо изазвати рат на Балкану, али нам опрез и разум налажу да будемо спремни када око нас сви већ звецкају оружјем.
Зато је неопходно да уместо што у Србији гајимо 150.000 регистрованих наркомана, од наше одмладине направимо здраве, јаке, праве и поносне људе.

Дипломата, председник српског одељења Међународне словенске академије Владимир Кршљанин, присутнима је у кратким цртама појаснио како се у садашњости и перспективи одвијају геополитички процеси евроазијских интеграција. Он је истакао суштинске разлике између интеграциских процеса на истоку и евроатланских интеграција:

– За разлику од ЕУ и НАТО-а, на овој страни су нам вековни пријатељи, приступни процеси нису стриктни као на западу. Атлантисти стриктно захтевају спровођење свог диктата, док на истоку имамо интеграције суверених, независних држава.

Председник Српске Деснице, Миша Вацић поздравио је појачану сарадњу Републике Србије са земљама ОДКБ-а, наоружавање Републике Србије руским, белоруским и кинеским оружијем али је напоменуо да се на овоме не сме завршити:

– Морамо још јасније, још конкретније и чвршће да се окренемо ка Руској Федерацији. Путинова Русија није више она Јељцинова из 1999, већ глобална сила која је уз пријатељску нам Кину гарант војне неутралности Србије.

Вацић је направио и својеврсну ретроспективу руско – српских војних односа и истакао:

– Историја је учитељица живота, а она нас учи да су наша два братска народа увек била ту један за други, поготово онда када је било најтеже.

Присутнима у сали прочитани су и поздрави руских козачких братстава и удружења руских ратних ветерана, а у публици су се могли видети бројни ветерани из ратова на простору бивше Југославије, војни пензионери, међу којима је и бивши шеф обезбеђења генерала Младића, Бранислав Пухало, иначе функционер Српске Деснице.