Данас у Скупштини града Новог Сада одржана је конференција за медије на којој су представници Српске деснице представили „Платформу за очување срспског националног идентитета у Аутономној Покрајини Војводини“.

Један од твораца платформе и члан Председништва Српске деснице Михаило Јањић објаснио је да је ово јединствени документ који је изнео чињенице, указао на постојеће проблеме и понудио адекватно решење када је у питању заштита српског националног идентитета на просторима Аутономне Покрајине Војводине. Он је такође истакао да су чињенице недвосмислено указале да је национални идентитет Северне српске покрајине сатиран у два периода, између којих постоји јасна веза, па и континуитет. Први је онај после Устава из ’74-те када су ударени корени лажног војвођанског идентитета, а други је онај после локалних избора ’96-те и нарочито после Петог октобра, када је досманлијски режим ту илузију подиго на знатно виши ниво.

Јањић је закључио да је неопходно, док је још време, изаћи са платформом, не као безначајним документом или документом који треба да нам објасни само да имамо проблем, већ као путоказ, низ смерница и упутстава за даље деловање како одговарајућих различитих државних институција, лојалног невладиног сектора, политичких фактора, па на крају крајева и самих грађана.

Историчар и филозоф Михаило Милошевић критички се осврнуо на текст платформе те истекао како је ово јединствен документ који би морао постати подлога за државну стратегију када је у питању политика према АП Војводине. Такође је додао да су антинационални и злонамерни паразити потпуно монополизовали и картелизовали понајвише културу која је стуб нашег националног идентитета и то траје и до данас, а процес демонтаже је изузетно тежак.

Представници Српске деснице најавили су да ће платформу презентовати и представницима градске, покрајинске и републичке власти, као и да је то скромни допринос јубилеју присаједињења Војводине Србији.

--