Текући Мундијал у Русији веома је поучан у погледу стања српске нације и српске државе. Најпре смо у Калињинграду, на мечу против Швајцарске, сазнали колико скупо може да нас кошта потцењивање Шиптара, а онда смо на примеру односа београдске блазиране, другосрбијанске чаршије према репрезентацији Хрватске спознали колико је данас такозвана српска медијско-политичка, али и спортска елита у забрињавајуће великом делу заправо антисрпска формација.

Фото: Rebecca Blackwell / Associated Press
Фото: Rebecca Blackwell / Associated Press

И баш као што смо били уверени да ћемо на ‘Балтика арени’ без много муке победити ‘швајцарске Шиптаре’, а онда смо доживели болно отрежњење када су нам, уз обилату помоћ нарко-кешом поткупљеног судије Феликса Бриха, они мунгоси Шаћири и Џака забили два лака комада; тако смо некако, ми већински српски Срби, подразумевали да све може да се деси, али да се за проусташку Хрватску никако и нипошто не може и не сме навијати, а онда смо остали запањени чињеницом да су у београдским кафићима бучно славиле победе ‘коцкастих’, али и да Хрвате јавно подржавају бројне јавне личности – па и последњи српски градоначелник Книна, бивши министар РСК Драго Ковачевић, као и тениски ас Новак Ђоковић!?!

Људи моји, па ко је овде луд? Како је могуће да било ко нормалан у Србији, да било који елементарно обавештени Србин навија за екипу која је у Русију испраћена ратном заставом из геноцидне ‘Олује’, да навија за тим чији селектор сваку победу на Мундијалу јавно посвећује ‘бранитељима’ и чији фудбалери у свлачионици славе певајући Томпсонове усташке песме којима се отворено позива на клање Срба?! Ето, баш бих волео кад би Новак Ђоковић објаснио логику по којој нам у четвртфиналу Русија-Хрватска ваља навијати за Хрватску? Чиме су нас они то задужили? ‘Олујом’? ‘Бљеском’? Јасеновцем? И можете ли да замислите да би било ко, било ко осим Ведране Рудан и можда Милорада Пуповца, у Загребу данас смео јавно да подржи Србију да су којим случајем Митровић, Коларов и друштво дошли до завршнице Мундијала?!

Шта кажете? Ја мрзим Хрвате? Не. Не мрзим ја Хрвате. Мрзим усташе. И нисам, ваљда, ја крив што су данас, нажалост, огромна већина Хрвата идеолошке усташе који искрено верују да је клање Срба богоугодно дело које у свакој згодној прилици треба поновити?! И нисам ја одредио хрватском селектору и фудбалерима да у свлачионици певају ‘Чавоглаву’, а то вам је знате она песма у којој се, између осталог, каже: Чујте српски добровољци, бандо, четници, стићи ће вас наша рука и у Србији!?!

Покојни Велики Тирке пре цирка пет мундијала написао је да се на светским првенствима у фудбалу понајбоље чита стање нација. И оних који играју и оних који навијају. То вам причам.

Драган Ј. Вучићевић

Извор: informer.rs