Сећате ли се летака које су авиони НАТО-а бацали уместо бомби, ево шта је писало на њима

У току ових стравичних напада Северноатланска алијанса прибегавала је разним методима, па је тако с времена на време бацала пропагандни материјал у ком је позивала Србе да се предају или да збаце Слободана Милошевића!

Сећате ли се летака које су авиони НАТО-а бацали уместо бомби, ево шта је писало на њима:

„Не дозволите Милошевићу да вас направи метом!“

Foto: psywarrior.com

Foto: psywarrior.com

„Ваша крв, њихова добит!“

Foto: psywarrior.com

„Синови не ковчези!“

Foto: psywarrior.com

„НАТО не жели свађу са Србима!“

Foto: psywarrior.com

У бомбардовањима, која су без прекида трајала 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе…

Напад на Србију, односно СРЈ, извршен је без одобрења Савета безбедности УН, што је био преседан. Наредбу је тадашњем команданту савезничких снага, америчком генералу Веслију Kларку, издао генерални секретар НАТО Хавијер Солана.

Foto: psywarrior.com

Kларк је касније, у књизи “Модерно ратовање”, написао да је планирање ваздушне операције НАТО против СРЈ “средином јуна 1998. већ увелико било у току” и да је завршено крајем августа те године.

Foto: psywarrior.com

СРЈ је нападнута као наводни кривац за хуманитарну катастрофу на Kосову и Метохији (непосредни повод били су догађаји у Рачку) и неуспех преговора о будућем статусу покрајине који су вођени у Рамбујеу и Паризу.

Foto: psywarrior.com

Након што је Скупштина Србије потврдила да не прихвата одлуку о страним трупама на својој територији и предложила да снаге Уједињених нација надгледају мировно решење сукоба на Kосову, НАТО је 24. марта 1999. у 19.45 часова започео ваздушне ударе крстарећим ракетама и авијацијом, на више места у Србији и Црној Гори.

 

Advertisements