Одлуком председника Српске лиге Александра Ђурђева ова политичка странка основала је Политички савет састављен од нестраначких истакнутих интелектуалаца и стручњака који су се окупили са циљем да својим знањем, искуством и енергијом испуне најважнији патриотски задатак – заштиту српских државних и националних интересa.

На челу Политичког савета Српске лиге биће академик проф. др Дарко Танасковић, некадашњи амбасадор наше земље у Турској, Ватикану и при УНЕСКО-у. Предавач на Универзитетума у Београду, Риму, Паризу, Сарајеву. Члан Римског клуба. Председник Управног одбора Народног музеја у Београду. Члан Управног одбора Матице српске и Српске књижевне задруге и Коларчеве задужбине. Дарко Танасковић је био члан Мешовите православно-католичке комисије за заједничко разматрање личности и дела кардинала Алојзија Степинца (2016-2017). Фебруара 2019. Влада Републике Српске именовала је Дарка Танасковића за члана међународне Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Председник Републике Србије одликовао је Дарка Танасковића сретењском „Златном медаљом за заслуге“ (2019), а Свети Архијерејски Синод СПЦ доделио му је (2018) „Орден Светог Саве“ другог реда.

Чланови Политичког савета биће и Стевица Карапанџин, пуковник Војске Србије у пензији, Службовао је у Управи за људске ресурсе (Ј-1) Генералштаба Војске Србије где је руководио следећим важнијим пројектима: Успостављање верске службе у Војсци Србије, при чему је осмислио концепт уређења верског живота у Војсци Србије и самостално израдио нацрте: Уредбе о вршењу верске службе у Војсци Србије (донета од стране Владе Републике Србије); Споразума Министарства одбране са традиционалним црквама и верским заједницама (потписани од стране министра одбране и поглавара седам традиционалних цркава и верских заједница); Правилника о вршењу делатности верске службе у Војсци Србије (прописан од стране министра одбране); Израда и прописивање:

– Правила о грбу, војним заставама и војним ознакама Војске Србије (одобрено од стране председника Републике Србије); Обављао је дужност директора Медија центра „Одбрана” (уједно и команданта војног комплекса Дом Војске Србије у Београду).

Професор Зорица Суботић, из области аерокосмотехнике, Војно техничког института и потом Војске на пословима: пројектовања артиљеријских и минобацачких система, стрељачког наоружања, ракетне артиљерије, портивтенковских бестрзајних система (активно – реактивних са кумулативном тандем бојевом главом), тенковских поткалибарних пројектила, израде таблица гађања и система за управљање ватром; балистичко – сигурносно пројектовање стрелишта и складишта за муницију; истраживање и развој у различитим областима наоружања од којих су неке: хаубица 152 мм (1984. године), поткалибарни пројектил 130 мм и 152 мм (1985. године), систем за управљање ватром ЛРСВ 128 мм (1985. године), конвертовани топ 155 мм М – 46/84 (1986. године), бестрзајно противоклопно средство (1987. године), таблице гађања ВБР 128 мм (1989. године), софтверско решење за израду таблица гађања за самоходни вишецевни ракетни бацач „ОРКАН” , топ хаубица са самоходним погоном 152 мм метак 100 мм са обележавајућим пројектилом за против – оклопне топове Т -12 МТ-12 и ТПОАЗ , таблице гађања за самоходни лансер ракета „КОШАВА” систем за минирање „ПЉУСАК”

Проф др Алексис Троуде из Париза професор на Факуктету Versailles-Saint Quentin експерт из области геополитике и безбедности.

Анри ГРОСУРВ из Немачке угледни геополитичар и предавач из области међународних односа.

Проф. др Богдан Вукосављевић, стручњак за безбедност и тероризам и предавач на Универзитету у Београду, Љубљани и Темишвару. Члан научног одбора Европског истраживачког института за стратешке студије – ЕРИСС

Душан Илић, пуковник полиције у пензији и руководилац оперативног центра МУП-а и оснивач Националне асоцијације за оружје у Србији и Гојко Раичевић, оснивач и уредник ИН4С и најугледнији српски активиста у Црној Гори.

Из приложеног је јасно да је реч о политичком телу сачињеном од врхунских стручњака који су у стању да кроз један мултидисциплинаран и свеобухватан начин дају велики допринос за проналажење решења за постојеће проблеме у српском друштву и држави, те да буду, заједно са Српском лигом у целини, један од мотора који Србију покрећу у правцу политичке стабилности, економског раста и социјалног благостања.

Оставите Коментар