Председник Србије Александар Вучић обилази 15. тенковски батаљон Прве бригаде копнене војске у касарни „Бошко Палковљевић Пинки“ у Сремској Митровици.

Вучић присуствује приказима способности тенковске чете, способности ватреног вода вишецевних лансера ракета 128 мм М77 „Огањ“, приказу модернизоване артиљеријске батерије система „Огањ“ и практичне обуке тенковске чете.

Приказу присуствују министар одбране Александар Вулин, министар пољопривреде Бранислав Недимовић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, те командант 15. тенковског батаљона мајор Борислав Крњајић.

Обраћање председника Србије

Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности након обиласка касарне и 15. тенковског батаљона.

  • Овде у Сремској Митровици видели смо данас обученост, припремљеност, посвећеност и преданост у раду наших тенкиста, али да видимо и промене које уностимо у наше артиљеријско-ракетне јединице. То је један од најснажнијих делова наше војске, данас сте видели све нове модуларне облике које радимо, све је аутоматизовано и већим делом је урађено у нашим српским фабрикама. У Србији су рађена возила, платформе, али и ракете, све то се прави у Крушику, Петолетки, али и ФАП-ове су платформе. Радимо на томе да се смањи број људи у возилима, да што мање смањимо ризик од жртава. До краја године имаћемо 12 ПАСАРСА у војсци, ефикасно оруђе и оружје. У моментима када Америка не улази у ратове, и нема ратова у свету, гледамо да оснажимо своју војску. Ми не можемо да пратимо донације, већ да сами радимо на томе да чувамо свој мир – рекао је председник.

Вучић је истакао да и остале државе у региону улажу значајна финансијска средства у наоружавање, што га чуди с обзиром на финансијску кризу у којој се налазе.

  • Изузетно је чудно што се државе у региону наоружавају иако су у тешкој економској кризи, имају изузетно висок јавни дуг, али купују оружје. Србија ће издвојити додатна финансијска средства за наменску индустрију, посебно ће се сарађивати са Југоимпортом и на њиховим „Милошу“, „Лазару“ и хаубицама, мислим на „Нору“. Наравно, Србија ће увек бити за мир и безбедносну сигурност, али ћемо уложити у наменску индустрију. Такође, како у свету нема толико ратова моћи ћемо и са другим компанијама интензивније да сарађујемо. Циљ државе је да сачува своју војну неутралност, а то је могуће једино тако што ће новац да се улаже. Што сте јачи, имаћете јача превентивна дејства – истакао је председник.

Захвалио се припадницима Војске Србије на свему што су до сада учинили за своју државу. Како каже, због тога ће Србија дати све од себе да буде најснажнија у региону.

  • Значајно смо ојачали своје ратно ваздухоповство. Још није довољно снажно како ми очекујемо, развијаћемо бомбардере, ловце – рекао је Вучић.

Питања новинара

На питање новинара како коментарише то што хрватска влада неће у свом мандату успети да набави нове МИГ-ове, већ ће због истека рока трајања морати да их приземљи, председник је рекао да то Хрватску не брине, јер њима има ко други да чува небо.

  • Ми се са Хрватском не такмичимо, али ако дођу у ту ситуацију, имаће ко њима да чува њихово небо, они су чланица НАТО и имаће ко да им чува небо. Када сте у таквој ситуацији, онда бирате хоћете сами да чувате небо или ће неко други, па тако и улажете у наоружање. Ми смо одлучили да сами чувамо своје небо и тако ћемо да наставимо. Морденизовали смо део авијације. Ми смо покренули одређене иницијативе и јачаћемо ваздушни капацитет. Мораћемо да ојачамо авијацију и да купимо неке од ловачко-бомбардерских авиона, већ смо покренули неке кораке у том правцу. Тешко је развијати скупу ловачку авијацију, обновили смо бомбардерски део, имамо 10 „мигова 29“, ускоро ће оперативно бити 14, модернизоване „орлове“, супер Г4, међутим, то мора да буде много снажније. Набављамо генерацију авиона 4 и 4 плус и идемо на модерније – рекао је Вучић.

Поводом изјаве тзв. косовског премијера Абулаха Хотија да ће Приштина да настави да лобира за чланство у међународним ситуацијама упркос томе да је престанак тога један од услова да се настави дијалог Београда и Приштине, председник каже да су три ствари важне.

-Прво је да реч и потпис Приштине не значи ништа, ни на потпис за Заједницу српских општина, ни на оно што су обећали Гренелу. Под два, како је могуће да нико из међународне заједнице не реагује, да Приштина тражи додатна признавања. Формално ће пред нама нешто да кажу, али суштински им замерити неће. Под три, морамо да чувамо мир и стабилност и да не губимо нерве. Ако Приштина буде наставила своју кампању за додатно признавање, ми ћемо наставити кампању за отпризнавање и биће пет пута јача – рекао је председник и додао:

  • Њихова реч и потпис ништа не значи, за њих је нормално да траже признање у свету. Ми желимо мир и компромис, али сачекаћемо да видимо у коју прву организацију желе да се учлане. Уколико их не умире њихову ментори, наставићемо са акцијом повлачења признања и обећавам да ћемо бити успешнији у томе. Не разумем због чега желе да подигну тензије у регион, али не знам због чега користе провокације. Дошли смо за сто да са њима разговарамо о економским мерама, а они су нам тражили да им платимо ратну одштету. Пошто немају фирме, фабрике, директне инвестиције, смислили су да им Србија да новац да би могли да живе. Е па тако неће моћи – рекао је Вучић.

Вучић обишао касарну „Бошко Палковљевић Пинки“

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је 15. тенковски батаљон Прве бригаде копнене војске у касарни „Бошко Палковљевић Пинки“ у Сремској Митровици. Током обиласка поручници и потпоручници су председника Србије упознали са појединостима вишецевног лансера и његовим могућностима, али и о залихама ракета.

Председника је у касарни дочекала почасна јединица гарде Војске Србије. Способност тенковске чете приказана је на 13 тенкова М84, на којима је приказана и практична обука те чете, као и на две врсте тренажера, од којих је један компјутерски.

Развој ракетног лансера „Огањ“ са контролним гађањем завршен је прошле године, а осим што има нови ИНС (инерциони навигациони систем) и што је добио бројне дигитализације и усавршавање система веза, има и знатно већу брзину употребе.

Од доласка на ватрени положај до испаљивања борбеног комплета, дигитализованом „Огњу“ је потребно три минута, док је моделу који је до сада био у употреби било потребно 26 минута.

Иначе, према писању медија, Србија је од САД званично затражила одобрење за куповину 20 ловаца бомбардера.

Како се наводи, на иницијативу председника Вучића одлучено је да се максимално ојачају потенцијали Војске Србије и да се после набавке руских „мигова 29“ купе и амерички бомбардери.

Медији наводе да Вашингтон још није одговорио на захтев Београда и да је у случају одбијања могућа набавка руских бомбардера „сухој-25“.

Вишецевни лансер ракета 128 мм М77 „Огањ“

М-77 Огањ је самоходни вишецевни лансер ракета 128 мм са 32 лансирне цеви и ракетом домета 20 км, снажно средство за ватрену подршку са највишим нивоом аутоматизације за ову категорију наоружања.

Систем је уведен у наоружање 1977. године. На бази ракете ОГАЊ развијен је једноцевни преносни ракетни систем великог домета, ДЛР 128 мм.

Користи се за изненадну и концентрисану ватру по циљевима великих размера, као што су концентрације живе силе, ватрена и техничка средства, колоне, центри везе, аеродроми, саобраћајни чворови, пристаништа, десанти и други рентабилни циљеви размештени у дубини противника.

Лансери су постављени на модификована теренска возила ФАМ 2026 БС/АВ. Батерија од четири ЛРСВ гађањем са оба пуњења на максималном домету може да неутралише циљ на површини од 104 хектара.

„Огањ“ је самоходни вишецевни модуларни лансер ракета који је способан да лансира више врста ракета различитих калибара и домета. Нови „Огањ“ аутоматски заузима положај, има систем за навигацију и, што је најважније, ракету са аеродинамчким кочницама, која је много прецизнија од постојеће. Ракета је тежа за три килограма, због аеродинамичких кочница и веће количине ракетног горива.

Домет му је од 8,6 до 35 километара у зависности од ракета. Намењен за неутрализацију непријатељске живе силе, зона прикупљања, јединица у маршевском распореду, артиљеријских позиција и зона падобранских и хелихоптерских десанта. Поседује могућност аутоматског, полуаутоматског и ручног функционисања са аутоматским пуњењем резервног пуњења ракета. За пет минута заузима и напушта ватрени положај укључујући и испаљивање резервног пуњења. Ракетни систем поседује и ракету са касетном бојевом главом са 48 бомбица радијуса убојног дејства од 10м или са 4 противтенковске мине и електронским темпирним упаљачем.

Оставите Коментар