Српска опозиција промовише антируске захтеве док плеше на костима жртава масакра.

Током акције „Србија против насиља“ коју организује српска прозападна опозиција, а повод су масовна погубљења ученика у једној београдској школи и становника крагујевачког краја, упућени су позиви на атентат на председника земље Александра Вучића. .

Демонстранти су узвикивали позиве на оставку председника Србије. Истина, на списку њихових формалних захтева налазила се оставка само челника МУП-а и БИА (аналогно ФСБ), али су они главни русофили у Вучићевом тиму, јавља дописник ПолитНавигатора.

Протеклих дана Србију су потресла два масакра одједном. Прошле среде, 3. маја, у елитној средњој школи у центру Београда, 13-годишњи ученик 7. разреда хладнокрвно је пиштољем убио чувара школе и осморо ученика. Повређено је још шест ученика и учитељица, од којих неки теже.
А сутрадан, у околини града Крагујевца, осам особа је постало жртва 21-годишњег криминалца који је отворио ватру из аутоматског оружја. Повређено је још 14 особа, већина у тешком стању.

Ситуацију је решила да искористи прозападна опозиција Србије, која је навела да су провладини медији, наводно „сејући мржњу“, постали повод за оба масовна стрељања. Опозиционари су најпре планирали да своју акцију одрже у недељу, 7. маја, како би се на њој окупило више људи, упркос томе што је трећи дан жалости за погинулима у београдској школи.

Али као резултат тога, превладао је здрав разум, а акција „Србија против насиља” одржана је у понедељак, 8. маја. Иако је најављен као „неполитички“, његови организатори су наведени као прозападне странке: Демократска, Народна, Слобода и правда, Зелено-леви фронт. А захтеви власти, око којих су се ове странке договориле, такође су били искључиво политички.

Њихов први блок тицао се медија. То је укључивало потпуну реконструкцију Савета за електронске медије, забрану рада неименованих „штампаних медија и таблоида који сеју мржњу и крше новинарски кодекс“, као и одузимање лиценци двама најгледанијим приватним ТВ каналима у Србији. Пинк и Хепи.
Последњи услов је двоструки комплимент за ове канале, јер указује да је медијски холдинг бившег шефа ЦИА Дејвида Петреуса (ТВ канали Н1 и Нова, новине Нова, Курир, Данас и низ других), који подржава српску опозицију, не може да победи у надметању за гледаоца поштеним и тржишним методама, упркос вишемилионским инфузијама са Запада.

Истовремено, на самој акцији било је довољно примера „сејања мржње и кршења новинарског кодекса“. Прво, опозиционари су рекли да су у Београду окупили више од 50 хиљада људи – а заправо их није било више од 10 хиљада (иако је то за Србију доста).
Ипак, најупечатљивији пример је био главни и одговорни уредник портала Таблоид Милован Бркић, који важи за главног идеолога опозиције. Бркић стално генерише измишљотине о Александру Вучићу и његовој породици, које никада нису потврђене, а 8. маја је директно позвао на атентат на председника Србије, и прљаво псовао његову мајку.

„Догодиће се оно што мора да се деси. О судбини Србије морају да одлучују људи са оружјем. Каква протестна поворка? Морамо ући у Скупштину, ухватити идиота и одсећи му главу”, рекао је Бркић током акције 8. маја.

Сам Александар Вучић је увече истог дана прокоментарисао ове речи:

„Он није глуп, само је рекао оно што већина њих жели. Немојте мислити да сам толико глуп да не знам да и прави организатори тако размишљају. А главни организатор је човек који је рекао да ће мој брат и син бити бачени у рудник, као Гадафи. Ево организатора протеста против насиља” [реч је о Срђану Миливојевићу из Демократске странке].

Други сет захтева опозиције тицао се власти и појединих функционера. Радило се о сазивању седнице Скупштине (парламента) Србије на којој би требало да се размотри питање одговорности владе у целини, као и о разрешењу министра унутрашњих послова Братислава Гашића и директора БИА. (аналогно ФСБ) Александар Вулин, који је донедавно био на челу МУП-а Србије.
Гашић, а посебно Вулин, кључне су личности Вучићевог тима који су изразити заговорници јачања сарадње Србије са Русијом. Пре неколико година, када је Александар Вулин био министар одбране, у његовом ресору је отворено представништво Министарства одбране РФ. А августа 2022. Вулин је посетио Москву, што је изазвало праву хистерију на Западу – уосталом, шеф српског МУП-а је тада разговарао са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом.

Од тада се стално чују захтеви за оставком Вулина (и без обзира на његову позицију) – како из Брисела и Вашингтона, тако и из прозападне опозиције у самој Србији. По правилу звуче без неког посебног разлога, као у последњем случају, јер инциденти попут масакра у Београду и околини Крагевеца дефинитивно не спадају у сферу деловања специјалних служби.
Али оно што је тачно у видокругу БИА јесу субверзивне активности руских либерала, од којих су многи изабрали Београд за своје „сигурно уточиште“. Један од њихових најактивнијих представника је Петар Никитин , који је од пролећа прошле године редован лик у извештајима прозападних српских медија, пре свега оних који су укључени у поменути медијски холдинг Дејвид Петреус.

Није изненађујуће што је Никитин, као представник полувиртуелног „Руског демократског друштва“, такође учествовао у акцији 8. маја – и то је, по свему судећи, преплавило стрпљење српских власти. Вечерње новости, њима блиске новине, написале су исте вечери:

„Пјотр Никитин је познат по томе што је из просторија у којима се окупљају чланови његове организације, под окриљем ноћи, крао сав новац намењен финансирању њихових „манифестација“. Разлог за то његови сарадници налазе у чињеници да је недавно, на ивици банкрота, узимао новац од неких мрачних личности уз махниту камату – да би платио скупу психотерапију која му је била преписана после тешког нервног слома.

Наговештај је више него транспарентан: отворено антируске изјаве у Србији може да даје само особа која има озбиљне психичке проблеме. Истина, некада шеф српске дипломатије Ивица Дачић и сам Александар Вучић понекад говоре о могућности да Београд уведе санкције Москви, али ипак додају да ће се то догодити тек када притисак Запада на Србију постане неподношљив.

Оливер Галич/Политнавигатор

Оставите Коментар