Српска полиција још од времена владавине Слободана Милошевића била је добро опремљена, али је у протекле три године доживела највећи ниво модернизације у последњих 30 година, сматрају саговорници 24sedam.rs.

Након распада СФРЈ и доласка Слободана Милошевића на власт, српска полиција наследила је ресурсе тадашњих републичких секретаријата. Та опрема, за то време, није била лоша али далеко од онога што полиција има данас.

  • Имали су румунска борбена возила ТАБ-71, копију руских БТР-60, која су употребљена за разбијање демонстрација 9. марта 1991. а касније и на Косову и Метохији. Са ратним дешавањима 1991. године мења се структура полиције и тада по први пут полиција добија маскирне униформе у плавој боји, тзв. тигар шару, а формирају се и специјалне јединице полиције за сузбијање демонстрација као и Интервентна јединица 92. Она је била препознатљива по комбијима марке “цитроен”, познатијим као “марице” – објашњава за 24sedam.rs Андреј Млакар, аутор “Војнополитичке осматрачнице”.

Међутим, већ 1995. године полиција по први пут уводи чинове који су били једнаки војним чиновима, а Млакар каже да је то трајало до 2001. године.

  • Уводи се нова тамно-плава униформа, а маскирна шара остаје за интервентне и специјалне јединице полиције. Враћа се шапка и први пут се скида назив “милиција” и уводи назив “полиција” на спољном делу рукава. Са тим се ушло у сукобе са терористима ОВК на КиМ. Током тих сукоба специјалци су добили и шлемове М-97 и нове панцире. Од краја 1997. па до 1999. године велики број возила ТАМ-110 су била прерађена и на њих су додаване заварене челичне плоче, а на њих су се качиле разне врсте оружја као и митраљези – додаје он.

Млакар објашнава да се хеликоптерске јединице нису дуго мењале, па је полиција располагала са “газелама”, и летелицама компаније “Бел” “Агуста-Белл 212”, “џет ренџер” и “лонг ренџер”, који су били препознатљиви по светлоплавој и белој боји.

Реформа након 5. октобра

Након петооктобарских промена креће се у прву реформу полиције.

  • Већ 2002. године се мења структура чинова и уводи се нова униформа и возила. Осим популарних “кечева” појављују се “југо скале”, а касније и “фијат пунто”. Возила постају скроз бела са називом “полиција”. Касније полиција добија и “пежое” а сада имамо и “шкоде”. Полиција добија квалитетнију опрему за сузбијање демонтрација. Укидају се војни чинови и прелази се на полицијске, попут позорника – каже он.

Млакар додаје да је уочи убиства српског премијера Зорана Ђинђића формирана жандармерија, која је била наменска јединица формирана од других посебних јединица које су расформиране.

  • Пред убиство премијера, они су добили и нова теренска возила “ландровер дефендер 110” по чему су били препознатљиви. Жандармерија и Специјална антитерористичка јединица (САЈ) су били и носиоци акције “Сабља”. Након убиства, од расформиране ЈСО створена је још једна јединица полиције и они су били познати по томе што су користили “хамере”. Касније су и они угашени а део те технике је отишао у Жандармерију и САЈ – каже он.

Најмодернија опрема стигла у последње три године

Нова фаза модернизације српске полиције, објашњава Млакар, уследила је 2018. када су добили нова оклопна возила “Лазар 3” а затим и пет хеликоптера “аирбус Х-145”, који су коришћени за контролу у време короне.

  • Очекује се долазак још две “суперпуме” и тиме ће бити потпуно обновљена полицијска хеликоптерска ескадрила. Иначе, 2016. године је учињен помак у томе што је урађена модернизација оклопних возила БОВ и набављени су БОВ М11 И БОВ М15. Куповано је ново стрељачко наоружање за специјалне јединице као и униформе, које су боље и издржљивије – каже Млакар.

Додаје да су речне снаге полиције добиле нови патролни чамац “спремакс” домаће производње а ту је још опрема за ронилачке јединице које се баве најтежим случајевима вађења утопљеника и слично-

  • Они су добили нове гумене чамце и сонаре. Такође и гранична полиција је добила нова возила и термовизијске камере које су им помагале у мигрантској кризи – каже он.

Млакар закључује да је за тридесетак последњих година српска полиција направила огроман корак што се тиче наоружања и опреме.

  • Српска полиција је данас јако добро опремљена и модерна. Она је спремна да се ухвати са било којим безбедносним изазовом – сматра он.

Полиција увек добро опремљена

Историчар Бојан Димитријевић, који је након 5. октобра био саветник министра одбрана а касније и саветник председника Србије за војна питања, каже за 24sedam.rs да је полиција увек била добро опремљена и да је готово свака политичка гарнитура набављала нову опрему за полицију.

  • У протеклих неколико година имамо увођење нових типова хеликоптера, личног наоружања, борбених возила, опреме за заштиту… исто важи и за ватрогасце и спасиоце. Ту се види присуство нове технике и возила и то је добро. Имамо ситуацију да хеликоптерска јединица има више хеликоптера него пилота што је идеално, јер су они значајни за спасавање, трагање, превоз ВИП лица… Наравно, увек може боље. Једна ствар је када посматрате полицијске управе у Београду, а друго је када одете негде по Србији. Али је то увек било тако и оно што је ближе министарству увек је било на извору. То није карактеристика овог времена, већ полиције у протеклих педесет година – каже Димитријевић.

Он је у неколико реченица пробао да објасни и како се полиција мењала суштински а не само формално.

  • У Милошевићево време је постојао висок степен милитаризације полиције кроз опрему и кроз чинове, па чак и криминализације полиције али и бруталност која је испољавана према демонстрантима. У свему томе тај мали човек је често био на дну њиховог интереса за бригу о грађанима. У време ДОС-а делимично су реформисане структуре МУП-а. Али је убиство премијера Ђинђића показало да је полиција формално стављена под контролу, али су постојали делови министарства где није постојала никаква контрола и да су они функционисали као полукриминалне групе. Сада мислим да актуелни министар са пуно ентузијазма води министарство и то је добро зато што показује занимање и за оног полицајца на терену кога сретне – каже он.

Полицајци се штите од корупције већом платом

Бојан Димитријевић каже да криминалци имају веће финансијске могућности од полицајаца, али да полицијске плате треба да буду повећаване у односу на друштвене токове.

– Треба да тај човек који излаже свој и живот својих колега не буде на дну друштвене лествице. Већ да буде на неки начин поштован и да се то види – закључио је он.

Радован Марковић

Оставите Коментар