Делегација Министарства одбране Србије и представници корпорације „Еџ“ из Уједињених Арапских Емирата потписали су уговор о куповини „дронова камиказа“ за Војску Србије на Сајму наоружања и војне опреме „Ајдекс“ у Абу Дабију, сазнају „Новости“.

„Новости“ су објавиле да је уговор потписан јуче, последњег дана Сајма наоружања и војне опреме, а „дронови камиказе“, које производе Уједињени Арапски Емирати требало би да буду испоручени за шест месеци.

Како се наводи, иако детаљи споразума нису објављени, предмет купопродаје је највероватније систем дронова камиказа RW-24, компаније „Халкон“ која делује под капом „Еџа“.

Реч је о савременом концепту ваздухопловне технике Loitering munition, који подразумева дејство великог броја убојитих дронова по унапред задатим циљевима.

За разлику од примене борбених беспилотних летелица, ова врста наоружања се не враћа на земљу, већ се уништава у дејству.

Ројеви дронова се зато називају и паметном муницијом, а њихова важна карактеристика је и њихова способност да ројеви у лету чекају задати циљ, да би се по његовом појављивању обрушили на њега и неутралисали га.

Дронови камиказе које је Србија купила софистицирано су наоружање које се испаљује са специјалних лансера.

Време потребно за дејство је мање од 20 минута, тежина једног дрона је 45 килограма, а носи бојеву главу тежине осам килограма.

Максимално задржавање у ваздуху и чекање циља је четири, а оптимално око два часа.

Додаје се да ће набавка дронова из УАЕ помоћи и завршетак развоја сличног домаћег концепта који развија „Југоимпорт СДПР“ .

Реч је о пројекту „гавран“, ројевима дронова који се испаљују из контејнера.

Оставите Коментар