Једини ешалон који на великој војној паради заказаној за 24. јун на Црвеном тргу у Москви неће марширати препознатљивим руским парадним кораком биће – Гарда Војске Србије. Наши гардисти представљаће, уз белоруску, једину европску војску која ће учествовати на овом догађају, а председник Србије Александар Вучић биће, по свему судећи, једини државник ван Заједнице независних држава који ће увеличати 75-годишњицу победе над фашизмом.

У ритму чувене руске песме „Каћуша“, трасом дугом 280 метара, преко плочника Црвеног трга, стројевим кораком српске војске продефиловаће 75 плавих гардиста, који ће, према планираном сценарију, наступити у пешадијском подешелону гостујућих армија. Војска Србије наступиће у својим традиционалним униформама и са репрезентативним полуаутоматским пушкама „паповкама“. Једини додатак на одећи гардиста, који је обавезан на руским парадама, биће црно-наранџаста трака – Георгијевска лента, која се носи као знамење ратне среће и победе.

Српске војнике у Москву ће повести потпуковник Драган Јаковљевић, који ће командовати српским ешелоном у дефилеу.

Елитна јединица Војске Србије у београдској касарни „Дедиње“ већ неколико дана се припрема за наступ на паради у Москви. Избор учесника је направљен, сачињен је план пута, а усаглашени су и сви детаљи наступа.

  • Велико је задовољство представљати Србију и њену војску на Дану победе. Овај догађај прати цео свет и сваком гардисти је сан да учествује у њему. Гарди је указана част да представља нашу земљу. Задатак који смо добили извршићемо на најбољи начин – поручују у Гарди Војске Србије.

Прослава 9. маја – Дана победе у Русији, одложена је због епидемије, па ће бити одржана 24. јуна, на дан када је 1945. одржана победничка парада Црвене армије. Према најавама, на њој ће учествовати 14.000 руских војника, више од 220 јединица војне технике, 55 авиона и хеликоптера. Међу ешелонима биће и припадници Оружаних снага из 19 земаља.

  • Кажу да сваки руски војник машта о томе да постане генерал и учествује у паради на Дан победе. Достојно ћемо представити нашу земљу и војску – не крију задовољство гардисти, који ће за десетак дана отпутовати у Русију.

Председници Путин и Вучић са ветераном на паради у Москви 2018.

Према плановима, у Москви их чека самостално, па колективно увежбавање парадног корака, као и учешће у генералној проби. Српски официри и војници биће смештени у једном од репрезентативних војних објеката руске војске, где ће имати одличне услове за припреме за дефиле.

Гарда Војске Србије учествовала је на паради поводом Дана победе и 2015. године, а с јесени исте године наступила је на истом догађају у Пекингу. То су два најзапаженија наступа у иностранству елитне једнице наше војске, мада су гардисти током прошле деценије марширали и у Паризу и Триполију.

Војна свечаност заказана је симболично за 24. јун, на дан када је 1945. одржана прва парада Црвене армије после победе СССР у Другом светском рату. Историја памти овај догађај по примању рапорта генерала Георгија Жукова, дефилеу бранилаца руских градова, али и по изношењу и спуштању на тло заплењених ратних застава Трећег рајха. Посебан вод црвеноармејаца је немачка знамења изнео на Црвени трг, после чега је уследио гест бацања на земљу. Хитлерове заставе руски војници носили су у рукавицама, које су после параде – спаљене.

Раде Драговић

Оставите Коментар