– У операцији која је спроведена 2006, а коју смо ми борци назвали „Ћуран“, борбена способност Војске смањена је чак 70 одсто, од 400 батаљона остало је само 100, а од 1.025 тенкова тек 239. Пензионисано је 2.500 потпуковника, прекаљених ратних кадрова, а на њихова места доведени су млади и неискусни. Дугорочни циљ, а по налогу Запада, ком смо се храбро супротставили 1999. године, био је да Војска, као ослонац државе, постане безначајна, а не фактор одвраћања – каже Ступар.

Председник Србије Александар Вучић још од тренутка када је постао министар одбране враћа славу српској војсци, коју је претходна власт довела до ивице уништења, каже за Српски телеграф генерал у пензији Милорад Ступар и први командант славне 72. специјалне бригаде.

Ступар бившим властима замера и укидање редовног војног рока:

– Најстрашније у рату јесте погибија необучених војника, зато ћемо се залагати да се врати бар обука, да науче најосновније ствари јер нам ратни кадар стари. Зато нам је битна јака привреда јер без ње нема јаке Војске. Враћањем 72. и 63. бригаде и набављањем система за узвратни удар Војска постаје снажан фактор одвраћања сваког агресора. Нажалост, до 2012. године ћутало се о Паштрику и Кошарама, стидели смо се својих јунака, бригадама су наденути бројеви уместо имена која подсећају на славну прошлост, укинута су нам сећања. Тек је Вучић отворено рекао да је 1999. била агресија.

Враћање традицијама славних предака јесте и један од основних циљева Савеза удружења бораца Србије, на чијем је Ступар челу.

– Оснивачи савеза су Пријатељи 72. падобранске бригаде из Панчева, Удружење ветерана 63. падобранске, Удружење ветерана Жандармерије и ветерани из Јединице за специјалне операције. Један од задатака нам јесте и пружање помоћи члановима и њиховим породицама у решавања здравствених и економских проблема, а преко Фонда српских бораца – појашњава генерал.

Блистава биографија генерала Ступара

– све школе, од средње до Школе националне одбране завршио као први у рангу

– прошао све дужности, од командира одељења до команданта корпуса

– био начелник Управе пешадије у Генералштабу

– први командант 72. специјалне бригаде

– генерал постао у 42. години

– магистрирао на Факултету политичких наука.

Оставите Коментар