СРПСКИ генерал Радивоје Милетић (73) , који се налази у затвору у Финској, поднео је јуче трећи захтев Механизму у Хагу за превремено условно пуштање на слободу.

Он је две трећине казне од 18 година на колико је осуђен издржао још у мају 2018. године, али  је председник суда Кармел Ађијус од тада већ два пута одбио да га пусти на превремену слободу, што је до његовог доласка на чело хашког суда била устаљена пракса. Милетић је до сада издржао три четвртине казне.

У захтеву који је поднела његов адвокат Наташа Фаво Ивановић наводи се да је Милетић у потпуности свестан тежине дела за које је осуђен и да његово беспрекорно понашање показује потпуну рехабилитацију, што су у својој документацији које су проследиле Механизму навеле и финске власти. Милетић је спреман да испуни све услове за превремену слободу и да их поштује.

У захтеву се указује се и на ранију замерку Ађијуса да Милетић није сарађивао са тужилаштвом, али и на то да се он током суђења бранио ћутањем, што је његово основно право загарамтовано Међународним правима, па и самим Статутом Хашког трибунала, као и да након правоснажне пресуде тужилаштво никада ни због чега није контактирало Милетића.

Адвокат је навела и да су Милетићу откако је затворен 2005. године преминули родитељи, супруга и сестра, да још има децу и унуке у Београду, код којих би живео у случају усвајања његовог захтева. 

Иначе, док је још био у притвору у Схевенингену утврђено је да Милетић болује од леукемије, али је та болест сад стабилизована. Има и дијабетис, а недавно му је оперисан и кук.

Уз овај захтев суду је приложено и Милетићево писмо, које је  он још пре три године упутио председнику Механизма и у којем исказује жаљење и да је свестан да је рат нанео велико зло, али и бол невиним жртвама.

Оставите Коментар