Најбољи стручњаци српске војне индустрије креирали су пушку за коју ће се, како тренутно ствари стоје, отимати армије широм света, ексклузивно сазнаје „Блиц“.

Фото: РАС / РАС Србија

Крагујевачка фабрика „Застава оружје“ завршила је развој нове модуларне аутоматске пушке у калибру 7,62×39 и калибру 6,5 „грендел“, која ће током наредних дана бити представљена државном и војном врху Србије на полигону у Никинцима.

То је пушка која има изменљиву цев, спада у последњу генерацију аутоматских пушака, а по перформансама у много чему предњачи у односу на све што је до сада виђено у овом сегменту оружја. Инжењери „Застава оружја“ успели су да за мање од годину дана направе аутоматску пушку, која спада у оружје војника 21. века.

Како кажу војни стручњаци, такво оружје није до сада направила ниједна армија у свету, а развој овакве пушке и одговарајућег метка, према аналитичарима из САД, кошта више од милијарду долара.

У Србији је у Крагујевцу, као и фабрици муниције „Први партизан“ у Ужицу, све то направљено, у пројекту који је представљао највиши приоритет Министарства одбране и државе.

Ради се, како објашњавају стручњаци, о оружју која је направљено по систему „калашњикова“, али има измењиву цев у два калибра. Она још нема име, међутим, јединствена је у свету због калибра „грендел“. Цев се не навија, већ се са сандуком спаја помоћу полуге.

– Нова пушка има такозване пикатини шине, на горњој и доњој облози и поклопцу, за прихват свих оптичких и електронских справа. Има телескопски преклапајући кундак, који је направљен од полимера. Може да се подешава по дужини у зависности од ситуације и према ергономским потребама војника. Магацин за муницију има капацитет од 30 метака, а направљен је и нови скривач пламена на устима цеви – објашњава извор „Блица“ из фабрике оружја у Крагујевцу.

Током свог развоја, а највише на самом крају тог процеса, пушка је испитана у фабрици и на стрељачким полигонима у Крагујевцу и резултати су били одлични. Иначе, предност „грендел“ калибра јесте то што је трзај мањи, а постиже се иста прецизност као са метком калибра 7,63 милиметара.

Од 2008. године је фабрика „Застава оружје“ постала званични снабдевач мировних снага УН пушкама М-21. Војска је усвојила аутоматску пушку М-21 А у своје наоружање. То оружје су користили и војници из Енглеске, Шкотске, Аустралије…

Подсећања ради, недавно је српска војна индустрија већ добила похвале из света за два своја производа: најновија оклопна борбена возила „милош“ и „лазар 3“.

„Милош“ припада категорији савремених оклопних возила које се користе за широки дијапазон мисија јединица полиције и оружаних снага. Возило се може користити за патролне и извиђачке мисије као командно возило за превоз и подршку јединица за специјалне операције, противгерилску и противтерористичку борбу, противоклопну борбу, контролу граница. Концепт возила је такав да може да буде опремљен различитим врстама наоружања и специјализоване опреме.

„Лазар 3“ је, такође, савремено оклопно борбено возило. Располаже аутоматским бацачем граната од 30 мм и митраљезом калибра 7,6 мм.

Ирачанима смо поклонили 30 тенкова Т-55 за јуриш на ИСИС

Српско наоружање имаће удела и у борби против Исламске државе, пошто поклањамо Ираку 30 тенкова Т-55. То је договор постигнут на конференцији Глобалне коалиције за борбу против Исламске државе у Вашингтону.

Скупу је присуствовао министар одбране Зоран Ђорђевић који је пренео спремност Србије да у складу са својим могућностима и националним интересима допринесе борби против ИСИС-а.

– Закључак је да треба кренути у одлучну борбу против Исламске државе. Када је у питању Ирак, покушаће тај проблем да реше војно, а што се тиче Сирије, на политички начин. Очекује се врло брзо крај и слом Исламске државе – рекао је Ђорђевић након конференције.

Како каже министар, последња иницијатива Србије је да поред тенкова Т-55 Ираку поклони и медицинску опрему и лекове.

Тенк Т-55 припада групи совјетских тенкова средње тежине. Наоружан је топом калибра од 100 милиметра и митраљезом калибра од 12,7 милиметра. Борбени комплет топа сачињавају 56 граната и једно поткалибарно зрно.

Извор: Blic.rs

Advertisements