Захваљујући изузетно квалитетном пакету опреме вишенаменски ловачки авиони МиГ-29М2 ће опционо моћи да користе и суперсоничне противбродске ракете класе ваздух-море Х-31А (НАТО класификација Crypton). Ове ракете се на циљ наводе помоћу активне радарске главе за самонавођење. Карактерише је висока отпорност на против-електронско ометање.

Интернет портал Спутњик је пре неколико дана објавио вест у којој се наводи да ће “руски инжењери помоћи својим белоруским колегама када је у питању модернизација групе од шест ловаца МиГ-29М2”. Према овим наводима, ради се о летелицама које ће бити испоручене Војсци Србије. Према техничким спецификацијама ова верзија борбене летелице може да носи суперсоничне ракета Х-31А, које су смртоносне за површинске ратне бродове.

Тактичка противбродска ракета класе ваздух-море Х-31А (НАТО кодификација Crypton) такође руског порекла, намењена је за уништавање површинских циљева на води, чије депласман достиже 4500 бруто тона, пише интернет портал Бог-рата. То могу да буду борбени бродови, а такође и поморска десантно-транспортна средства. Приликом свог лета ракета достиже брзину до 3,600 км/ч (на висини непосредно изнад воде њена брзина је нешто мања и достиже око 2,200 км/ч). Опремљена је пробојно-рушећом бојевом главом тежина 100-110кг. Њен максимални домет зависи од варијанте њене модификације, и креће се у опсегу од 70-160км.

На циљ се наводи помоћу активне радарске главе за самонавођење. Карактерише је висока отпорност на против-електронско ометање које изводи непријатељ. Поред руске армије налази се у наоружању бројних земаља као што су Казахстан, Алжир, Венецуела, НР Кина, Вијетнам, Индија, Сирија, па чак и САД.

Поред против-бродске варијанте постоји и варијанта за борбу против радарских капацитета противника. Ова ракета има још већи домет (око 250км), а захваљујући својој великој разорној моћи ефикасно неутралише ове системе до те мере, да се они практично више не могу обновити.

Отворена архитектура које је примењена приликом модернизације вишенаменских ловачких авиона отвара могућност за интеграцију и наоружања домаће производње.Оно на чему се засигурно ради је могућност техничке увезаности овог стандарда са перспективним типовима ваздухопловног ракетног наоружања класе ваздух-земља, које развија српска војна индустрија. То се пре свега односи на ракете ВРВЗ-200 и ВРВЗ-24. Прва има домет од око 40км (тежина бојеве главе око 50кг), док друга има знатно краћи домет који износи 10км, али са бојевом главом која је двоструко тежа (БГ-130кг).

МиГ-29 (НАТО класификација Fulcrum) је совјетски/руски ловачки авион 4 генерације. Његова основна намена су ловачко-пресретачка дејства у циљу успоставе ефективне контроле над ваздушним простором. Оспособљен је за борбу против широког спектра ваздушних циљева, где је захваљујући својим изузетним маневарским способностима веома опасан у блиској ваздушној борби, у свим метео условима – дан/ноћ. За ловачко-пресретачка дејства користи ракете кратког и средњег домета. Такође, модерније варијанте овог авиона су оспособљене и за класичне бомбардерске задатке, где користе високопрецизне ракете и бомбе велике разорне снаге.

Оставите Коментар