МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан је на данашњој маратонској конференцији за новинаре говорио о важности Срба и Србије за стабилност Европе.

– Балкан се не може стабилизовати без Срба и без Босне, а Босна се не може стабилизовати без босанских Срба. Српски народ је кључан на Балкану – рекао је Орбан новинарима на конференцији која је трајала чак четири сата.

Орбан је говорио о својим блиским везама са Милорадом Додиком, али и о важности нашег региона за Мађарску, чија је јужна граница удаљена 70 километара од границе БиХ.

– Када је почео рат у Југославији, на десетине хиљада људи је прошло кроз нашу земљу. Ако тамо дође до сукоба, они ће се следећег јутра појавити и у Мађарској – рекао је он.

Орбан је говорио и о одбрани од корона вируса, економском расту после пандемије, као и енергетској кризи – истичући да без коришћења нуклеарне енергије није могућа заштита животне средине.

Данашња конференција није први пут да Орбан заступа интересе Србије пред Европом, пре свега Бриселом.

Тако је у јулу ове године објавио ауторски текст под називом „О будућности Европске уније“ где је у седам тачака изнео сопствени план за „спас“ ЕУ. Једна од тих седам тачака је гласила „Србију треба примити у чланство Европске уније“​

Оставите Коментар