Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон изјавио је да Срби у кантонима у Федерацији БиХ, где су у мањини, живе у великом сиромаштву и имају проблем да се запосле.

Међу њима има и младих који имају идеје и спремни су на све да остану на својим огњиштима, рекао је Гујон напоменувши да је код њих препознао исту снагу и радост животу као и код Срба са Косова и Метохије.

Он је активно укључен у медијску кампању Републике Српске и Србије с циљем информисања Срба пореклом из ФБиХ о потреби заштите имовинских права и том приликом је обишао повратничка места која су била потпуно напуштена 1995. године. Право на приватну својину основно је људско право, истиче Гујон.

Циљ кампање је да се дође до сваког Србина који има имовину у ФБиХ како би се она заштитила. Он наводи да кампања већ даје резултате: за три недеље јавило више од 1.600 Срба из целог света.

  • Имаамо одличну сарадњу са представницима Републике Српске, како у Београду са Представништвом на челу с Млађеном Цицовићем, тако и са онима са којима сарађује на пројекту заштите имовине Срба. Мислим, пре свега, на председника Одбора за заштиту Срба из ФБиХ Ђорђа Радановића. Успешно сарађујемо и са свим осталим институцијама у Српској, јер имамо исти циљ – поштовање Срба и заштиту њихових права – нагласио је Гујон.

Према његовим речима, положај Срба у Српској је, наравно, бољи него у ФБиХ зато што постоји брига институција, али не само за Србе већ и за све остале народе који живе у њој.

Он је истакао да очекује да се и органи у ФБиХ са истом бригом односе према Србима као и Република Српска према осталим народима.

  • У току усклађивања имовинских права у катастру у Републици Српској, ниједан једини човек, без обзира на то да ли је Србин, Бошњак или Хрват, није се жалио да није обавештен о том процесу. Зашто? Зато што су позиви послати лично, а у ФБиХ позив је објављен једино у Службеном гласнику или у локалним дневним новинама које нису доступне Србима у расејању – појаснио је Гујон.

Оставите Коментар