Предраг Ненадић је Доктор природне медицине и дипломирани нутрициониста. Струку и знање је усавршавао у Немачкој, на универзитетској клиници у Лудвигсхафену. За Стил говори како се решити лошег холестерола и очистити јетру.

Kако то да холестерол не улази на уста? Управо су нас учили да повишене масноће у телу зависе искључиво од хране коју једемо?

“Проблем масне јетре не настаје од масне хране. То су огромне заблуде. Ту се пецају многи. Јетра вишак шећера пребацује у масно ткиво. Холин (Б4 витамина) којег иначе има у сланини, у јајима и месу, распоређује тај холестерол и не дозвољава да се задржава у јетри, него га шаље у масно тикво па добијемо повећи стомак, увећану задњицу и тд. Е када нема довољно тих здравих масти, које смо избацили плашећи се да ћемо добити холестерол, ми онда добијемо масну јетру.

То је такозвана неалкохолна масна јетра. Та масна јетра онда не може да ради, не може да чисти наше тело од токсина, не може да врши детоксикацију. То ћемо приметити тако што ће нам на кожи излазити акне, бубуљице, повећаће нам се перут, нокти се љуште, сврби нас тело…

Масна јетра не настаје од хране коју једемо. Kада кажу: “Нећу да једем јаја, добићу холестерол!” То су чисте небулозе! Једна трећина хране делимично утиче на холестерола, све остало јетра сама прави.

Друго, холестерол није нешто што је природа створила против човека. Холестерол треба човеку, из њега се синтетишу многи хормони, он ствара и ћелијску опну, неопходан је човеку! Али када га има превише, оног лошег, са ниском густином – ЛДЛ холестерол – онда имамо проблем.

Триглицериди не долазе од масне хране, они долазе од шећера, угљених хидрата, претераног воћа!

Ако имате триглицериде, нисте јели свињетину, јели сте воће, много хлеба, пецива, рафинисаног брашна, у томе је проблем…”

Па како онда очистити организам, устабилити холестерол?

“Све је у храни! Веома је важно да водите уредан живот. Уношење довољне количине воде. Јетра воли много воде – то је од пресудне важности! Морамо уносити оптималне количине биљних влакана и растворљивих и нерастворљивих. Морамо јести ону храну коју јетра воли, а то су горке ствари као што су линцура, маслачак, корен чичка и тд.

Ако имате повећане триглицериде, укидајте све угљене хидрате и све вештачке шећере – једите храну богату здравим мастима (домаћа маст, маслиново уље, хладно цеђена биљна уља, намирнице богате холином (сланина, јаја), једите лососа, скушу, све здраве масти…).

Јетра не може да се очисти соковима, поготово оним које купујете.

Чак ни оним соком од цвекле, шаргарепе и јабуке?

Друго је тај природни сок, он је добар. Али ја мислим на готове сокове који се продају. На њима свуда пише да ти сокови садрже фруктозу, а она је најопаснија за гојење. Фруктоза даје сласт производу, али даје и маст телу. Та фруктоза увећава триглицериде и холестерол у организму.

Да ли је то иста фруктоза из воћа?

Није. Произвођачи то подвлаче као воћни шећер. Јесте иста у структури, али фруткоза која се убацује у индустријске производе, она се прави из кукуруза (то је тзв. глукозно-фруктозни сируп), она није добијена из воћа.

И није све воће безбедно. Рецимо да је најбоље бобичасто воће, јер оно није опасно. Бобичасто воће у себи има фитонутријенте који спречавају активности шећера да штете телу. Они шећер постепено разлажу и не подижу гликемијски индекс.

А шта је са инсулином?

Инсулин је велики проблем за наше здравље и за детоксикацију и јетру. Чим је инсулин повишен, масти се таложе. Ви не можете да елиминишете масти из тела и из јетре, ако вам је инсулин висок. А инсулин је увек висок кад уносите шећере и угљене хидрате (пите, хлеб, колаче).

И шта се онда дешава: кад има превише шећера, он се врати у јетру, а она га као добра домаћица остави јер мисли да ће јој бити потребан за сутра, прекосутра, па кад има довољно колина, она га депонује у масна тикива, а када нема колина, онда скаче триглицерид и лош холестерол у телу и ту је проблем.

Е од тога се ствара холестерол и триглицериди, а не од тога што сте јели масти и хлеба!

Leave a Reply