Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић уручио је данас српски пасош и решење о држављанству Марији Јововић, ћерки Благоја Јововића, који је извршио атентат на Анту Павелића.

Министар Селаковић поручио је Марији Јововић је да му је част што је она, као Благојева ћерка, увек била „једна од нас“.

Марија је дала себи задатак да научи добро српски и ми на српском сада разговарамо. Она је отргла од заборава сећања на свог оца, једну невероватну личност наше историје и човека за кога се дуго није знало у Србији и на свим просторима где живи српски народ. Зато мислим да је овим исправљена једна велика неправда„, рекао је Селаковић.

Селаковић додаје: ,,Не само да имамо улицу у Београду коју смо именовали по Вашем оцу, данас имамо и Вас као његову ћерку, а уверен сам ускоро и Ваше две сестре и Вашег брата као држављанине Србије“.

Јововић је навела да добијање српског држављанства доживљава не као још једну административну процедуру, већ као симболичан чин.

Ово је посебан и значајан дан за породицу Благоја Јововића. Ово држављанство које нам данас додељује Србија, представља и признање Благоју Јововићу као једном од највећих српских хероја, који ће заувек остати у срцима српског народа. Са нама је данас милион душа, милион мученика из НДХ, за које се увек морамо молити„, изјавила је Јововић.

Благоје Јововић, рођен 1922. године у Косићу, у Црној Гори, извршио је атентат на Павелића 10. априла 1957. године у Аргентини, пуцавши на њега.

Након тога је некадашњи поглавник Независне Државе Хрватске побегао у Шпанију, где је и преминуо од рана задобијених у атентату.

Оставите Коментар