Без „тешке филозофије“, а директно као најубојитија филозофска мисао др Јованка Чубрило, педијатар пулмолог, пре неколико дана је у дневном листу „Политика“ објаснила због чега се стопа наталитета у Србији све више смањује.

Није требало расписати конкурс за избор слогана за подстицање рађања деце. Најбољи слоган је већ постојао још из прошлог века, а написао га је Бора Ђорђевић, познатији као српски Боб Дилан и гласи:

„Момцима би много било уместо што пуцају, да нађу себи цуре и …“, написала је је на почетку др Чубрило.

Напоменула је затим да „неће причати о ценама пелена, вртића и осталог јер су о томе причали паметнији од ње и види се шта су тиме постигли.

Али је зато истакла следеће:

„Веровали или не, за долазак бебе на свет потребно је да постоји тучак и поленов прах, пардон, женска и мушка полна ћелија. Две жене или два мушкарца никада не могу створити бебу. Могу је усвојити, али не и створити, јасно?“

Докторка се у тражењу одговора због чега је женама и мушкарцима у Србији све теже да се остваре као родитељи, ослонила и на искуство своје „младе, прелепе колегинице“, која јој је на питање због чега нема момка, одговорила:

„Трећина мушкараца су ожењени или имају девојку, трећина импотентни од дроге, алкохола и мобилних телефона и последња трећина су хомосе*суалци“.

Због реалности која је према њеном мишљењу, таква каква јесте, непоходно је да се вратимо старој пракси па да коначно мушкарци почну да „испод стола додирују женско колено“. Али ни то није тако лако.

„Можда би попио тужбу за се*суално узнемиравањје, можда би им обома пријало, а можда она може да каже: „Немој то радити, заузета сам и не прија ми“.

Поразно је, али истинито да се у кафићима, навела је даље докторка, виђају само одвојене групе мушкараца и девојака. Нема више танга, игре, заљубљивања, веза па самим тим ни брака.

„Свако иоле обавештен о овој теми зна да је мушки идеал искусна, невина девојка. И да су сва актера у овој игри. Данашњи млади мушкарци су синови мајки које су радиле само осам сати и имале времена да се посвете деци и мужу. Данашње запослене младе девојке раде од јутра до сутра. Песма Здравка Чолића „Ти никад нећеш бит као моја мати“ тера ми сузе на очи јер заиста данашње младе жене не могу да буду робови брака“, закључила је.