Милош ДУБП (Даљински Управљива Безпосадна Платформа) такође познат по стеченом надимку „Мали Милош“ (Претпоставља се да је надимак добио због сличности у имену овог робота и вишенаменског оклопног возила БОВ-М16 Милош.) је пројекат конструсан и развијен у Војнотехничком институту у Београду. Намењен је широком делу мисија како војних тако и полицијских.

Развој даљинско управљиве безпосадни борбени систем Милош је подстакнут све већим интересовањем широм света за развоје различитих врста безпосадних возила, како би се људство било заштићено од ризичних односно врло опасних операција. Милош припада групи мањих категорија односно мањих величина безпосадних даљинских управљивих система односно робота, Развој је покренут током 2016 године, и још увек траје његов развој.

Милош пре свега је намењен борбеној намени, попут уништавања и онеспособљавања како појединачних тако и групних циљева. у наредном периоду се може очекивати и за коришћење у виду других намена односно задатака у војсци попут, снабдевања , превоз рањеника, и различитим врстама извиђања.

Милош је тип безпосадног возила који се покреће ходним делом гусеничног типа, његов погон је електричан односно помоћу електро мотора, што га чини значајно тишим у раду. Максимална брзина по свим врстама путева до 12,5 км/ч , ван путева је до 7 км/ч. Милош се покреће бежичном даљинском везом.

Милош користи два врста наоружања која су интегрисана у систем управљања ватром (СУВ).

Поседује оптоелектронски систем, који се састоји од дневне камере (широкоугаоне и ускоугаоне). Поседује такође термовизијску камеру која омогућава ноћни вид рада , осматрања и гађања. Поседује и ласерски даљинометар.

Систем за управљање ватре (СУВ) је интегрисан у софтверу, на тај начин се бира између два оружија (Митраљез и Ручни бацач граната) које ће се користити. Софтвер може аутоматски заузети положај или препустити оператеру да ручно то уради помоћу контрола, заузме те параметре и изврши дејство по одређеним циљевима.

Leave a Reply