Фредерик Мондолини, амбасадор Француске у Србији данас је гостовао на Факултету политичких наука у Београду у организацији Центра за међународну јавну политику.

У првом делу предавања амбасадор је говорио о актуелним дешавањима, спољној политици Француске, односима Србије и Француске. У другом делу студенти су имали прилику да поставе своја питања. У свом излагању Мондолини је поменуо историјску жртву коју су српски и француски војници заједно поднели током Првог светског рата.

То је подстакло Филипа Васиљевића, председника студентске организације Бастион да постави следеће питање: „ Зашто је Србија била толико деградирана током прославе стогодишњице победе у Првом светском рату?“ на шта му је Мондолини одговорио како је церемонија планирана месецима али да је до промене распореда седења дошло у последњем тренутку. Нагласио је да је то била грешка и извинио се искључиво у своје име.

Комплетан дијалог можете погледати у видеу: 

Поводом овог догађаја наша  редакција ступила је у контакт са Филипом Васиљевићем.

Како коментаришете посету амбасадора Мондолинија ФПН – у ?

Сматрам да је долазак амбасадора на наш факултет јако важан и драго ми је што је одвојио време за разговор са студентима. Честе посете амбасадора требале би бити устаљена пракса јер се од тако искусних дипломата може доста тога научити. Данашњу посету видим као успешну иако нисам добио одговор из ког разлога је Србија била тако омаловажена на свечаној церемонији поводом стогодишњице победе у Првом светском рату.

Да ли сте политички ангажовани и какви су Вам планови за будућност?

Осим студентске организације Бастион чији сам један од оснивача , активно сам укључен и у политички живот. Најмлађи сам члан Главног одбора Заветника , недавно сам изгласан на ту функцију што представља велико признање за мене. Покушаћу да кроз своје даље политичко деловање дам свој допринос ширењу идеје суверенизма и антиглобализма , као и очувању породице и традиционалних вредности.