Министар одбране Александар Вулин обишао кадете 141. и 142. класе Војне академије.

Министар одбране Александар Вулин и начелник Војне академије генерал-мајор Бојан Зрнић обишли су данас кадете 141. и 142. класе Војне академије – модула оклопних јединица, који на стационарном логоровању у Војном комплексу „Орешац“ реализују обуку у гађању циљева из тенка М84 и борбеног возила пешадије БВП М80А.

По завршетку гађања, министар Вулин је рекао да можемо рачунати да ће и у наредном периоду наше оклопне јединице добити првокласне официре, велике људе и велике професионалце.

  • Данас су кадети показали да одлично владају оружјем и да овај период борбе са коронавирусом није утицао на њихову мотивисаност и њихову спремност да уче. Током борбе са вирусом Kовид-19, Војна академија је један период морала да прекине образовање наше деце. Наравно, они су сви учили на даљину, показали одличне резултате, али теренски рад и прави контакт са оружјем ништа не може да замени.

Министар Вулин је истакао и да су сви кадети Војне академије показали изузетну мотивисаност, а захваљујући старешинама и онима који их образују, обучавају и васпитавају, они постижу изузетне резултате.

О обуци коју реализују кадети рода оклопних јединица треће и четврте године Војне академије, министра одбране информисао је командант логорског простора потпуковник Милоје Илић, наставник тактике на Војној академији. Према његовим речима, кадети реализују планска гађања из предмета наоружање и настава гађања.

  • Kадети су у досадашњем делу школовања реализовали вежбе у гађању, вежбе у осматрању, затим је трећа година прешла на припремна гађања, а четврта година на школска гађања. Следећи ступањ је реализација школских гађања са бојевим пројектилима, која се реализују на полигону који има балистичке услове за испаљивање пројектила 125 мм – објашњава потпуковник Илић.

Он додаје да су резултати данашњег гађања одлични, да је стрелиште на полигону „Орешац“ врло квалитетно, као и да бетонске стазе омогућавају тенковима да се крећу потребном борбеном брзином и да са лакоћом решавају ватрене циљеве.

Kадет четврте године Војне академије модула оклопне јединице Јован Павловић истиче да је данашњи задатак, гађање циљева из тенка М84, био захтеван и да представља важан корак у његовом образовању.

  • Данас смо у оквиру теренске обуке имали прилику да учествујемо у школском гађању. Ту смо могли практично да проверимо теоријска знања стечена на Војној академији. У оквиру гађања био сам у улози командира тенка и имао сам низ задатака које сам морао да испуним – рекао је кадет Јован Павловић.

Међу кадетима треће године, који су реализовали припремна гађања из борбеног возила пешадије БВП М80А, био је кадет Мирко Павловић, који је имао улогу командира борбеног возила.

  • Та улога је веома одговорна и подразумева доста ствари, међу којима је контрола свих дешавања у борбеном возилу и извештавање руководиоца гађања, како би све протекло по плану – наглашава кадет Мирко Павловић и додаје да је за кадете битно да излазе на терен и да је за њега гађање из борбеног возила било занимљиво и лепо искуство.

Оставите Коментар