У Москви је данас отворен Форум мултиполарности, чији учесници разговарају о борби за праведни свет, без хегемоније „колективног Запада“. На скупу се окупило више од 300 представника интелектуалне елите из 130 земаља.
Организатори наводе да учеснике скупа окупља „заједничка тежња да се супротставе русофобској хистерији, коју распирују непријатељи Русије, заједничка конструктивна, стваралачка, интелектуална делатност, усмерена не на кидање вековима успоствањаних међукултурних веза него на учвршћивање мостова народне дипломатије“.

Русофиле и присталице вишеполарног света из земаља Азије, Африк, Европе и Америке поздравила је на почетку скупа званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Допутовали сте у Русију у кључном тренутку. Ми се боримо. Свако има свој фронт, своју прву линију. Ми се боримо за истину и правду. За достојанство и људскост. Боримо се за будућност своје деце“, рекла је Захарова.

Међу темама скупа су: „Глобални Југ: промене глобалне архитектуре“, „Запад после хегемоније. Може ли се спасити европска цивилизација?“ и „Улога Кине и вишполарном свету“.

Један од учесника скупа, филозоф Александар Дугин, навео је да су се на форуму окупили људи који желе да изграде нови, вишеполарни свет.

„Ти људи предстаљају своје цивилизације – кинеску, индијску, исламску, афричку, латиноамеричку. Цивилизације алтнернативне Западу, које данас, такође, траже своје сопствене идеје. Нас уједињује то што категорички не прихватамо хегемонију САД и једнополрни свет“, рекао је Дугин.

Сутра ће у Москви бити одржан и други конгрес „Међународног покрета русофила“.

На Форуму и конгресу у Москви су и бројни српски учесници, међу којима су Ивана Жигон, Дарко Младић, Иван Костић, новинар Петар Поповић, философ Бобана Анђелковић, свештеник Марко Јефтић и други.

Међународни Скуп русофила синоћ у Москви почео је свечаним пријемом у “чувеном старом хотелу Метропол у Москви”. Око 350 русофила из читавог света са свих континената певало је на руском језику. Наша делегација, веома бројна и запажена, састављена од представника из Србије и Републике Српске у једном тренутку заплесала је са Маријом Захаровом и нашом прослављеним уметником Иваном Жигон уз чувену козачку песму Љубо братци Љубо.

Заиста је пријатно видети да на тренутак заплешу Русија и Србија.

Тим поводом Ивана Жигон је рекла: Марија Захарова је један од ретких политичара која све што говори чини, чини пожртвовано и из свег срца. Била је велика част упознати се са њом. Видети колико је срдачна према сваком госту, а гостију је овде из свих земаља света…

То осетило већ на отварању овог конгреса. Феномен који наше народе већ вековима повезује. Тешко разумљив термин Матушка Русија прихватио је читав свет и овде га испољио песмом Каљинка, песмом коју мајка пева своме детету. Подсвесно је и остварен овај феномен”.

Оставите Коментар