Ракетна артиљерија и јединице ракетне артиљерије су један од најважнијих делова Kопнене војске
Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас завршетку фабричког пријема нулте серије модернизованог ракетног лансера „огањ“ са контролним гађањем у Центру за испитивање наоружања и војне опреме „Никинци“.

Modernizovana raketna artiljerija

Kако је истакао министар Вулин након гађања, ракетна артиљерија и јединице ракетне артиљерије су један од најважнијих делова Kопнене војске.

  • Наша снага се дигитализованим „огњем“, модернизацијом коју смо радили први пут од 1977. године, значајно повећала. Овај модел, осим што има нови ИНС (инерциони навигациони систем) и што је добио бројне дигитализације и усавршавање система веза, остварио је оно што је у модерном ратовању најважније, обезбедио је далеко већу брзину употребе. Од доласка на ватрени положај до испаљивања борбеног комплета, дигитализованом „огњу“ је потребно три минута. Недигитализовани „огањ“, који смо до сада имали, за то је морао да потроши 26 минута – рекао је министар Вулин и додао да је реч о великој промени у модерном ратовању где се све рачуна у минутима и секундама „и где нема ништа важније до да дођете сигурно, прецизно, испалите своју муницију и у најкраћем могућем року одете с ватреног положаја“.
Modernizovana raketna artiljerija

Министар одбране поручио је да ће Војска Србије за неколико дана добити једну и по батерију у свом саставу, да ће се наставити с модернизацијом свих средстава „огањ“ које Војска Србије има у значајном броју и да ће се тиме наша ракетна артиљерија значајно унапредити.

  • Данас смо, такође, видели и нешто што није модернизација, већ је потпуно ново средство. У питању је модуларни „огањ“ који ће бити у стању да испаљује све калибре, али да испаљује и вођене ракете типа „АЛАС“. То је нешто што је потпуно ново, а што се неће предуго чекати да постане део наоружања Војске Србије – рекао је министар Вулин.

На полигону у Никинцима, како је истакао помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, приказано је завршно подешавање нулте серије модернизованог ракетног лансера „огањ“.

Modernizovana raketna artiljerija
  • Развој је завршен прошле године. На том пројекту учествује неколико предузећа Одбрамбене индустрије Србије, а носилац је „Прва петолетка“ из Трстеника која набавља главне подсистеме. Реч је о високо аутоматизованом оруђу које ће значајно да унапреди способности наше артиљерије, пре свега драматичним скраћивањем припреме за отварање ватре. Уграђена је потпуно нова електроника и инерциони навигациони систем и други подсистеми који убрзавају рад артиљерије, односно батерије на ватреном положају – рекао је Милорадовић.

Он је истакао да се тиме развој не завршава и да започиње опремање.

  • Пошто су успешно изведена сва завршна подешавања, пре свега инерционо навигационог система, што смо данас видели верификацијом и бојевим гађањем, очекује се предаја нулте серије, односно једне и по батерије за две недеље и очекује се и иницијално опремање овим артиљеријским системом. До краја године планирано је да се најмање још једна батерија модернизује на исти начин – поручио је др Милорадовић.
Modernizovana raketna artiljerija

Према његовим речима, за ово оруђе се управо завршава развој нове генерације муниције, а један тип ракете с одговарајућим упаљачима је већ уведен у наоружање, то је ракета М-18 и уговорена је производња с „Kрушиком“ значајних количина те ракете.

  • У том комплексном систему опремања артиљерије Војске Србије, која је нама била приоритет у опремању, прва иницијална јединица добиће и нови систем за управљање ватром, извиђачко возило са оптоелектроником и другим уређајима и рачуначким системом командира батерије, а добиће и модернизована оруђа и нову генерацију ракета, односно муниције – изјавио је Милорадовић.

Помоћник министра за материјалне ресурсе нагласио је да је прва фаза модернизације наше ракетне артиљерије и развоја одговарајућих система завршена.

  • Тиме се развој наше ракетне артиљерије не завршава. Следећа фаза је такозвани модуларни „огањ“, а то је оруђе са сасвим новим могућностима какве до сада наша ракетна артиљерија није имала. То је могућност да гађа свим врстама постојећих ракетних пројектила, укључујући и пројектиле домета 40 километара, који су већ развијени и ракетне пројектиле домета 50 километара – нагласио је Милорадовић додајући да је реч о првом нашем артиљеријском оруђу које може да гађа и вођеним ракетама. У оквиру рада на оруђу интегрисани су и сви подсистеми за припрему, извршење и вођење ракете, као што је ракета „АЛАС“.

Kако је истакао, данас је из контејнера монтираног на лансеру на модуларном „огњу“, премијерно изведено лансирање програмски вођене ракете система „АЛАС“ и то ланисрање је успешно извршено, као и гађање са ракетама „град“.

Modernizovana raketna artiljerija
  • Ово је основа за даље усавршавање, јер ракета „АЛАС“ није ни финална ни најмоћнија ракета која ће бити лансирана из овог сиситема. У Војнотехничком институту се развијају и ракете „кошава 1“ и „кошава 2“ и тиме ће се домет наше ракетне артиљерије подићи на преко 50 километара и они ће имати бојеву главу велике разорне моћи, способне да униште утврђене циљеве и значајне стационарне објекте – нагласио је помоћник министра одбране за материјалне ресурсе.

Указујући на значај данашњих испитивања, потпуковник Предраг Пухача из Управе за развој и опремање Генералштаба, истакао је да је реч о гађању из артиљеријског оруђа ЛРСВМ М18, лансера ракета чији је развој почео у Војнотехничком институту пре две године, а сада је при крају завршетак припрема за завршно испитивање.

  • Оруђе је намењено за гађање циљева на великим даљинама. Има лако оклопљену кабину која штити посаду од гелера и пушчане муниције. Омогућује коришћење свих расположивих ракета које имамо у нашем наоружању и оних које ћемо развијати. У њега је интегрисан систем „АЛАС“ – противоклопна вођена ракета – рекао је потпуковник Пухача.

Kако је истакао, очекује се да у наше наоружање буде уведена наредне године, где ће бити на сваком ЛРСВМ М-18 интегрисан систем „АЛАС“. То је, како је додао, средство које ће омогућити гађање тачкастих циљева на великим даљинама.

Испитивању и гађањима присуствовали су и начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор Младен Вуруна, начелник Управе за развој и опремање бригадни генерал Милан Поповић и директор Војнотехничког института пуковник др Бојан Павковић.

Оставите Коментар